Idag för 110 år sedan
— SOS blir internationell nödsignal

Posted by Erik SM7DZV on 3 oktober, 2016 in Nyheter |
Der Untergang der Titanic

SOS hade fastställts som nödsignal 1906, men det var först efter Titanic-katastrofen som SOS blev allmänt accepterat som internationell nödsignal på  telegrafi.
Illustration Wikimedia Commons; Ströver .

— Av Erik SM7DZV —

Ur Borås Tidning saxar vi att idag för 110 år sedan, 1906, fastställdes SOS som internationell nödsignal. Detta skedde vid den första internationella konferensen om trådlös telegrafi som hölls i Berlin i Tyskland.

Ni som läste Paul H. Brocks artikel m telegrafins första år vet också att förbistringen på grund av olika morsealfabet och nödsignaler ledde till att räddningsarbetet vid titanickatastrofen försenades, vilket ledde till att många extra offer krävdes.

Det var erfarenheterna av Titanickatastrofen som ledde fram till att man enades om att använda det internationella morsealfabetet vid interkontinental marin radiotrafik samt att man enades om att att använda SOS som nödsignal i stället för CQD, som användes av Marconibolaget.

Paul H. Bock, Jr.: Tidiga varianter av morsekoder inom radiotelegrafi

Länk
Till artikel om Maritime Radio Day

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com