SvD skriver om nummersändaren UVB-76

Posted by Erik SM7DZV on 7 oktober, 2016 in Nyheter |
Publicerad 2016-10-06 klockan 10:53.  Uppdaterad 2016-10-06 klockan 19:00. Uppdaterad 2016-10-07 klockan 07:40. Uppdaterad 2016-10-09 0100: Fotnot.
uvb-76-stationsbyggnad

Stationsbyggnad UVB-76 enligt bild från Youtube. Det finns åtskilliga bilder  på Internet som påstår sig visa stationen. Det är omöjligt att avgöra om någon över huvud taget visar objektet ifråga.
Källa Skärmklipp från Youtube.

— Av Erik SM7DZV —

Svenska Dagbladet går just nu igenom olika ”gåtfulla” radiosändningar. Den 6 oktober handlade det om UVB-76 ”The Buzzer”, den kända ryska nummersändaren.

SvD skriver i artikeln att frekvensen är ”mystisk” och längre ned talar man om en ”märklig” frekvens.

SvD har tagit hjälp av en person som tidningen betecknar som ”radioexperten Ryan Schaum”. Schaum, från Pittsburg, USA, studerade 2014 till ingenjör. Han berättade i december 2014 i nättidningen MailOnline att han blivit intresserad av den ryska radiosändaren omkring ett år tidigare. Han uppgav, när artikeln i MailOnline publicerades, att han ännu inte hade försökt ”knäcka koden”.

Vad är en ”mystisk” frekvens
— och vad krävs av en ”radioexpert”?
Talet om ”mystiska” och ”märkliga” frekvenser ger möjligen läsaren, tillsammans med valet av ”radioexpert”, en vink om artikelns nivå.

UVB-76 är en verkligt engagerande icke-historia. Stationen uppmärksammades på 1970-talet och är fortfarande aktiv. Den sänder på 4625 och på 6998 kHz och väcker minnen och årtionden av spekulationer till liv.

En av våra minnesgoda läsare erinrar om den radioamatör som i en debatt på ham.se, på tal om stationen, menade att ”orsaken till att den här stationen fascinerar så många är att den uppfattas som ’skrämmande'”. Precis så är det nog, skriver vår sagesman. Han fortsätter:

Det förklarar i och för sig inte varför stationen finns. Ibland har jag funderat på om inte det här är ett utslag av ryskt ”skämtlynne”. Om den ändå uppfattas som ”skrämmande”, eller rentav något seriöst, måste motståndarna (d v s Nato m fl) alltså av sätta resurser för att avlyssna den och hålla på och försök analysera de mystiska signalerna.

Jag tycker det är ganska onödigt av SvD att ge sig på denna icke-nyhet. För det första var redan UVB76 fel. Möjligen hette den i tidernas begynnelse UWB76, men det kan det alltså inte göra idag eftersom UW tillhör Ukraina enligt ITU-allokeringen, och den här stationen anses ligga i närheten av Pskov i Ryssland Möjligen heter den MDVB, en intern rysk anropssignal, som jag tror någon uttalar någonstans på ryska.

Det finns en annan snarlik sändare ”The Pip”. De sänder på 5448 kHz dagtid och på 3756 kHz nattetid. ”The Pip” hörs sedan många år. Kolla hur spektrum ser ut!

Sändningen från ”The Buzzer” är en monoton summerton som upprepas ungefär 25 gånger i minuten, 24 timmar om dygnet. Vid sällsynta tillfällen avbryts summersignalen av en rysk röst. Dessa meddelanden består av en bokstaverad bokstav och ett nummer som av vissa bedömare tolkats som ett engångskrypto. En sådan kryptering kan inte forceras.

Missförstånd kring ”stationssignalen”?
Stationssignalen UVB-76 är ifrågasatt och skulle enligt ett inslag på Youtube vara en tidig felöversättning. Operatören av ett röstmeddelande uppges ha sänt frasen Ulyana Vasilij Boris 76. Kodfrasen upprepades flera gånger och tolkades som stationens anropssignal. Senare verifierade inspelningar har tolkats som att operatören i själva verket sände UZB-76. Om operatören sände ett V eller Z torde väl i dagsläget inte ha någon större betydelse.

Rolf SM5MX har på Ham.se försökt reda ut begreppen:

Både här och på Internet i övrigt verkar viss förvirring råda om denna station och den info som presenteras. Med reservation för att jag inte orkat forska ända tillbaka till historiens gryning, tror jag vi får godta att stationen ifråga med våra bokstäver heter UVB-76, eller åtminstone hette så förr. I så fall borde nog rubriken på denna tråd vara УЖБ-76. Samma fel förekommer här och där i Youtuberubrikerna.

Det anses att signalen sedermera bytts till MDZhB, eller MDZHB som det står någonstans. Den bokstav som den ryska rösten läser för Zh är Женя = Ж, som är vår bokstav V på telegrafi. Den nya signalen, om det nu är det, är alltså MDVB.

I ett av de spännande meddelanden som följer sägs ett av orden vara LIPAVLON. Återigen är det V:et som spökar. Den ryska rösten säger Василий, alltså den ryska bokstaven B, som är vårt morsetecken W. Alltså är meddelandet egentligen avsett för (?) LIPAWLON, men jag befarar att det hittade fram ändå, trots felstavningen på Youtube,

Det var många ord för att komma fram till vad jag ville säga: lite telegrafi löser alla problem – som vanligt. :)

 

Svenska engångskryptot KODOR
Beträffande engångskrypto kan nämnas att det svenska systemet för engångskypto – KODOR – är godkänt för sekretessgrad ett, SG1. SG1 är den högsta sekretssgraden och används för meddelanden med sekretessvärde två år eller mer.

Ett meddelande kan till exempel ha formen KODOR BANAN där täckordet banan i princip kan stå för vad som helst i orderväg. De täckord som används i engångskryptot motsvarar hela handlingar eller grupper av handlingar. Normala metoder för kryptoforcering omöjliggörs därmed.

Länkar:

Den som söker UVB-76 på nätet får hundrals träffar eller mer.

Ham.se: Klicka här för länk

Youtube
Den som vill läsa mer kan se ett inslag på Youtube som är rubricerat ”Truth about UVB 76 ’The Buzzer'”. Klicka här för länk. 

Wikipedia
Det finns även mycket information på Wikipedia. Klicka här för länk. 

Svenska Dagbladet
Artikeln i SvD ingår i tidningens premiuminnehåll och är därför inte tillgänglig i sin helhet på nätet. De som prenumererar på tidningen kan läsa artikeln.
Klicka här för länk. 

MailOnline 2014-12-31
MailOnline presenterar SvD:s ”radioexpert” Ryan Schaum.
Klicka här för länk.

Redaktionell fotnot
Den som vill borra djupare i fenomenet UVB76 rekommenderas använda spektrumanalysator och studera det kan döljas i sändningarnas övre och undre sidband.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com