Radioamatör räddades ur mast

Posted by Erik SM7DZV on 13 oktober, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-10-13 klockan 17:50.

— Av Erik SM7DZV —

skarmklipp

Klicka på bilden för att komma till originalartikeln.

En av våra läsare hittade en otäck artikel på Hamnet. Den handlar om en radioamatör som halkade och blev hängande, cirka 11 meter upp i masten, med benen inuti masten och med huvudet nedåt.  Händelsen inträffade i, Missouri, USA.

Det allvarliga tillbudet slutade trots allt lyckligt för radioamatören Charles Young. Lokala Brandmän ryckte ut och plockade ned Charles. Brandmännen använde sig av skylift och svårigheten var att kunna göra jobbet utan att haka fast i någon av mastens staglinor.

Efter räddningsoperationen menade medicinsk personal på plats att Charles undersökas på någon vårdinrättning, men det tyckte inte Charles. I stället gick hem och in till sig. För egen maskin.

Händelsen visar på nytt att många radioamatörer inte är medvetna om, eller ignorerar, risker vid arbete på hög höjd. När det gäller säkerhetsregler får man alltid hålla i minnet att reglerna inte har tillkommit utan att det dessförinnan inträffat olyckor eller olyckstillbud.

Helkroppssele
EU-regler för höjdarbete säger att helkroppssele ska användas om man kan riskera att falla mer än en halv meter. Selen ska vara försedd med dubbla säkerhetslinor och helst även dubbla fallskyddskrokar.

Säkerhetsavstånd
Säkerhetsavståndet på marken är två tredjedelar av höjden. Det kan tyckas stort, men skälet är att tappade verktyg och liknande kan träffa en sten eller berghäll nere på marken och därefter studsa flera meter. För arbete på 20 meters höjd får ingen befinna sig närmare masten än cirka 14 meter.

Skyddshjälm på alla inblandade är självskriven. De verktyg som används uppe i masten ska vara förankrade med remmar så att de inte kan ramla ner.

Tillbud på Öland
Vid ett arbete denna sommaren i Ölands Radioamatörers repeatermast i Böda inträffade ett tillbud som kunde ha slutat mycket illa. Erik SM7DZV befann sig uppe i masten tillsammans med Enar SM7MQE, Erik på cirka 30 meters höjd. Enar var några meter högre upp. Björn SM7HDZ gick in för att hämta något som låg på marken under masten, mellan mastbenen. När Erik ändrade ställning uppe masten fastnade en blocknyckel, som Erik hade i en bakficka i en diagonal, nyckeln drogs ur fickan och ramlade till marken. Nyckeln hamnade några få decimeter bakom Björn som fanns där under. Sekunderna medan nyckeln var på väg ner mot marken föreföll evighetslånga. Händelsen slutade lyckligtvis bara med ett tillbud. Nästa gång kommer inga verktyg att vara oförankrade.

Radioamatörer ofta omedvetna om risker vid höjdarbeten
När radioamatörer skadas under mastarbeten, sker det oftast på – ur mastarbetsperspektiv – mycket låga höjder. Olyckorna sker alltid till följd av att de drabbade antingen inte känner till eller ignorerar risker vid höjdarbeten. ”Jag ska bara” – och så är olyckan framme. I bästa fall blir det rullstol.

Vi återkommer
Amatörradionyheternas återkommer med artikel om checklista och säkerhetsregler för mastarbeten.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com