Geomagnetiska stormen bedarrar
— K-index nu nere på 5

Posted by Erik SM7DZV on 25 oktober, 2016 in Nyheter |
Publicerat 2016-10-25 klockan 1912. Uppdaterat 2016-10-26 klockan 08.35.
norrskensprognos

Tisdagskvällens norrskensprognos från NOAA visade grafiskt hur det såg ut över den norra delen av jorden just då. Nu på onsdag morgon har den jordmagnetiska stormen bedarrat . K-index har  sjunkit från sju till 5.
Klicka på bilden för att komma till NOAA.

— Av Erik SM7DZV —

Just nu rapporteras en G3 geomagnetisk storm med K-värdet 7! Solvinden flödar ut från ett koronalt hål på solen och jorden går nu in den hårda solvindsströmmen.


Uppdatering 2016-10-26 klockan 0835:
2016-10-26-k-index-5

K-index onsdag morgon.
Källa NOAA.

Gårdagskvällens jordmagnetiska storm har nu bedarrat. K-index har sjunkit från 7 till mera normala, men fortfarande höga, 5.

Jonosonderna visar förväntade mätvärden. Det innebär att de tre nordligaste, som finns i vår verktygslådan, Tromsö, Lycksele och Uppsala inte kan rapportera några kritiska frekvenser. Jonosfären är fortfarande i kraftigt olag efter det att jorden i går eftermiddag gick in i den kraftiga solvindsströmmen. Störningen inträffade under tisdagens eftermiddag och den ligger fortfarande kvar. Den fjärde jonosonden — Juliusruh på Rügen — redovisar nu på morgonen en ökande kritisk frekvens, som just nu är 3,1 MHz.

För mer om kritiska frekvenser: Gå till Vågutbredning och Jonosonder i vår huvudmeny. Använd Verktygslådan för att hålla dej uppdaterad. 

Text och länkar från 20126-10-25:

Norrskensprognosen visar hur det ser ut över den norra delen av jorden just nu. Källa: NOAA. 

Spaceweather.com har fotografier av det sprakande norrskensutbrottet på natthimlen över Alaska.

Se även Solar Ham.

Kortvågskonditionerna är just upp- och nervända. Tromsö rapporterar en kritisk frekvens på cirka 6 MHz medan Juliusruh  på Rügen anger 2,4 MHz. Fortsätt följa utvecklingen i vår Verktygslåda (Vågutbredning > Rymdväder)  i vår huvudmeny.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com