”DA” sänder KPH Night of Nights
— Klicka. Lyssna. Njut.

Posted by Erik SM7DZV on 26 oktober, 2016 in Nyheter |
da-sending-nights-of-nights-11

”DA”, Denice Stoops, KI6BBR, sänder Nights of  Nights XI från kustradiostationen KPH på amerikanska västskusten.
Ill.: Skärmdump från Youtube. Klicka på bilden för att komma till videoklippet.

— Av Erik SM7DZV —

När Philip Lennervald SM6AOU fyllde 92 år i förra veckan uppmärksammade vi också, att det var han som nycklade den sista kortvågssändningen från Göteborg Radio, Night of Nights den 1 juli 1992.

Medan vi är inne på temat Night of Nights vill vi uppmärksamma ”DA”, Denice Stoops, KI6BBR, sändning av Night of Nights X från den amerikanska kustradiostationen KPH, på tioårsdagen av stationens Night of Nights.

KPH lades ned den 13 juli 1999. Varje årsdag sedan dess, exakt på sekunden, kommer stationens gamla telegrafister tillbaka för att på nytt sända det formella stängningsmeddelandet, Night of Nights. På tioårsdagen, Night of Nights X, var det den legendariska telegrafisten ”DA”, även känd som Denice Stoops, som skötte nyckeln. Denice var den första kvinnliga telegrafist som arbetade på KPH fram till dess att stationens kommersiella telegrafitrafik upphörde och stationen lades ned.

 

Årliga minnessändningar
De årliga minnessändningarna från RCA:s gamla kustradiostation KPH görs för att hedra alla dem som arbetade där och deras kollegor samt för att hylla deras skicklighet och erfarenhet. Många som arbetat på andra kustradiostationer och fartyg, liksom otaliga människor över hela världen, rattar in varje år in sändningarna för att njuta av telegrafin och för att återigen få känslan av att befinna sig i etern.

Nycklar tre sändare samtidigt
Videon från Night of Nights X spelades in i kontrollrummet på KPH, KSM och KFS sändarplats. KPH:s identifieringsremsa remsa sänds i början av videon innan Steve Hawes, som var ansvarig för sändningen, kom in i bild och och anslöt DA:s chrome Vibroplex bugg till panelen för att hon skulle kunna nyckla alla tre sändarna på en gång.

Enda förbindelsen mellan sjöfolket och resten av världen
Den som idag lyssnar på gamla inspelningar av kustradiostationernas trafik kunde kanske försöka sätta sig in i hur det var, när dessa stationer var den enda anslutningen mellan män och kvinnor ute till sjöss och resten av världen.

Klicka. Lyssna. Njut.
Denice Stroops sändning av KPH Night of Nights X är en telegrafins State-of-the-Art. Här är länken. Klicka. Lyssna. Njut.

 

Länkar:

KPH Night of Nights X
KPH-projektet
KPH på Wikipedia
W6CF

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com