Dayton Hamvention 2017 — ett drönarperspektiv

Posted by Erik SM7DZV on 28 oktober, 2016 in Nyheter |
Publicerat 25 oktober. Uppdaterat 2016-10-28
skarmklipp-ur-southgate

Skärmklipp från Southgate.
Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Southgate rapporterar från kommande års Dayton Hamvention, som nu flyttas till Greene County (Xenia, Ohio) Fairgrounds.

Presentationen sker i form av en drygt åtta minuter lång video som fotograferats med hjälp av en drönare. Videon fotograferades den 5 oktober av Greg, W8WWV, och Tim Duffy, K3LR, från DX Engineering läser speaktertexten. Klicka på bilden för att komma till Southgates nyhetsartikel.


Uppdatering 20126-10-28:

Drönarförbudet gäller bara i Sverige och för svenskar

Det uppmärksammade svenska domstolsutslaget om förbud att fotografera från drönare gäller enbart i Sverige och för svenska medborgare. Tolkningen kommer från Datainspektionen.

– Kameraövervakningslagen gäller bara för kameror som är uppsatta i Sverige, om den som bedriver övervakningen är etablerad i Sverige eller ett land utanför EU. Annars gäller inte lagen, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen, till TV4.
Länk till artikel i Götebogsposten


 

Sverige: Drönarfoto är kameraövervakning
Förra veckan beslutade Högsta Förvaltningsdomstolen att, i Sverige, drönare med kamera som fjärrmanövreras ska betraktas som kameraövervakning. Det innebär att Länsstyrelsen ska bevilja tillstånd före varje fotograferingsflygning. Eftersom tillstånd för kameraövervakning normalt endast beviljas för brottsförebyggande verksamhet lär det bli svårt att få tillstånd att fotografera från drönare. Däremot fastslogs att en kamera, som är monterad inuti en bil och fotograferar genom en vindruta inte är att betrakta som kameraövervakning. Det gäller inte heller om man sätter en actionkamera på cykelstyret.

Actionkamera bakom vindrutan är tillåten
70-åriga gubbar, som i likhet med undertecknad, av ren självbevarelsedrift monterat actionkamera innanför frontvindrutan på sina bilar återfinns därmed inom lagens råmärken. Fotografiskt bevis gör det lättare för ifrågasatta äldre bilförare att få rätt både i rättsliga instanser och mot försäkringsbolag.

Redaktören är medveten om att notisens avslutande stycke saknar radioanknytning, men hoppas att det ändå ska vara av intresse för läsaren.

Erik SM7DZV

Länk: Tansportstyrelsens riktlinjer: Flyg säkert med drönare (pdf 2015)
flyer.dronare.webb.slutversion?media=1699431011

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com