Buying skills? — Skaffa googleglasögon
och lär dej telegrafi på fyra timmar…

Posted by Erik SM7DZV on 29 oktober, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-10-30. Uppdaterat 2016-11-01
oller-telegrafnyckel

Mässingteknik: Öller telegrafnyckel, patent nr 54 1857.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Fyra timmar för att lära sig telegrafi. 94 procent rätt vid sändning av en mening som innehåller alfabetets alla bokstäver. 98 procent rätt vid mottagning av alla bokstäver. Det handlar om forskning på hitechnivå, vid Georgia Institute of Technology, där känselstimulering används för att underlätta inlärning.

Metoden verkar mycket intressant, även om man inte blir telegrafist bara för att man kan känna igen morsetecknen. Inget sägs heller om vilken takt det handlar om. Forskningsrapporten tyder emellertid på att man påtagligt skulle kunna korta tiden för den inledande fasen av telegrafiutbildningen, igenkänningen av tecknen.

 

Kortfattat om Georgia Tech
Georgia Tech är en mycket stor aktör i program som rör forskning och utveckling åt amerikanska flygvapnet. Företaget får mycket stora belopp från USAF och DARPA (Defense Advance Research Agency) för att studera ”situationsmedvetenhet” för piloter och försvarsanställd personal. Georgia Tech ses som centrum för kunskapsutveckling inom detta område.

En sista chans för dem som gett upp?
Är det här kanske en sista chans för alla som hittills sagt till sig själva och till andra att dom inte ”kan” lära sig telegrafi? Det skulle ju också kunna vara en möjlighet för dem som väljer ett att försöka köpa sig lite skicklighet i stället för att bara installera en telegrafiavkodare i sin dator eller mobiltelefon. Den som har lärt sig telegrafi behöver för övrigt  inte oroa sig för att datorn ska lägga av.

Telegrafiinlärning med hjälp av känseln
Vetenskapssiten m.phys.org rapporterar om ett försök vid Georgia Institute of Technology om ett forskningsprojekt inriktat på passivt haptiskt lärande (PHL). PHL går ut på att förvärva motoriska färdigheter lära genom känselstimulans. I telegrafifallet innebär det att försökspersonerna, som bär Googleglasögon, utsätts för vibrationer nära ett öra. Medan inlärningen pågår ägnar sig deltagarna åt annat, utan att aktivt behöva uppmärksamma telegrafisignalerna.

Glasögon med ljud och vibrationer
Alla PHL projekten leds av professor Thad Starner och hans doktorand Caitlyn Seim vid Georgia Tech. I den aktuella studien bestämde sig forskarlaget för att låta försökspersonerna använda glasögon, eftersom de har både inbyggd högtalare och en givare för överledning av vibrationer från glasögonen till huvudet.

Känselstimulerng
Den beskrivna studien ingår i forskning kring passivt haptiska lärande (PHL) studier på Georgia Tech. Begreppet haptic har att göra med att känselsceller stimuleras. Varianter av samma metod — att använda vibrationer utan att deltagarna ägnar det någon uppmärksamhet — har använts vid inlärning bland annat av att läsa punktskrift och hur man spelar piano. Metoden har också prövats i rehabiliteringsprojekt.

Alternativ till googleglasögonen
När metoden blir kommersiellt tillgänglig kommer det sannolikt att finnas alternativ till de googleglasögon som användes under det nu redovisade försöket:

”Forskningen visar också att andra gemensamma enheter med ett ställdon kan användas för passiv haptiska lärande,” säger projektledaren Thad Starnerhan. ”Din smartwatch, Bluetooth headset, fitness tracker eller telefon.”

Googleglasögonen – Orimligt dyra
TechRadar (se länken) skriver kritiskt om googleglasögon och deras kraftigaste invändning gäller priset, 1249 USD, idag (2016-11-01) motsvarande 11 241 kronor. Det invändningen kan man ju förstå…

 

Länkar:
Learning Morse Code without Trying
Samma artikel på TECH Radar
Passivt haptiskt lärande (PHL)

TNX Andreas SM6UNC för tipset.
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com