Örjan SM0FOI och Christer SA0BRW
Nu har de kört Ölands alla 17 (!) sjöar

Posted by Erik SM7DZV on 31 oktober, 2016 in Nyheter |
SM0FOI DSC_0100

Örjan SM0FOI vid sjön CABL Möckelmossen.
FOTO: Privat.

— Av Erik SM7DZV —

Den som minns något från skolans geografilektioner kanske kommer ihåg att det bara finns en sjö på Öland. Hornsjön. Det vet vi som bor här på ön också.

De som deltar i amatörradioprojektet Svenska Sjöar tycker inte som vi bofasta. De lutar sig mot SMHI:s definition och hävdar med den drucknes envishet att det finns 17 stycken. Två personer som bevisligen varit på alla 17 platserna och kört radio från dem är Örjan SM0FOI och Christer SA0BRW.

Örjan och Christer är kompisar och grannar från Järna söder om Stockholm. Christer har rötter i Segerstad på sydöstra Öland, där har han ett vattenhål dit han återvänder så fort tillfälle ges. Det är därför deras fokus lätt hamnar på Öland. Det var samma sak under förra omgången av SMFF.

 

SA0BRW DSC_0083

Christer SA0BRW vid sjön DSMF Albrunna.
FOTO: Privat.

 

Började i juli
– Vi började när vi var på Öland i juli, och då körde vi åtta sjöar i söder, berättar Örjan. En av de sydligaste, om inte den sydligaste, ligger i Albrunna viud kalkbrottet.

– Nu i oktober tog vi resten. Längst i norr har vi Hornsjöviken, Gåsekärr utanför restaurangen Lammet&Grisen och Lilla Hamnen nära Sandbybadet.

– Inget vatten. Mest stora vassruggar
– Sjöarna ska ju ha en vattenspegel på 100 gånger 100 meter, säger Örjan.Men det har varit torrt på Öland i sommar. På de flesta av de här ställena kom man aldrig fram till något vatten. Det var bara stora vassruggar.

Lätt utrustning
– Vi har använt oss av lätt utrustning, säger Örjan. Vi har kört med en Kenwood FT-50 (10, 50 eller 100W) med tillhörande ATU, ett Lithium-Ion-batteri (låg vikt, ca 5 hg) samt en 3-bands lättvikts-dipol från SOTA-beam i UK. Antennen används slopande med ett 6 meters Biltemametspö som mittpunkt.

Var beredd att gå!
Många av platserna ligger långt från farbara vägar så det gäller att vara beredd att gå långa sträckor. Och på Alvaret gäller det dessutom att gå åt rätt håll…

Många sjöar kvar
Ölands 17 sjöar är avbetade men Örjan och Christer fortsätter odla sina intressen för portabel amatörradiotrafik. Det finns väldigt många sjöar att besöka och vid nyår startar SMFF på ny kula.

Länk:
Sjörapport från i juli

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com