Ericssons nya molnstrategi
Uppdaterat 2016-11-03 klockan 22.30
— Ingvar SM6CBQ kommenterar Ericssons ”Beam Tracking” —
På grund av att 5g arbetar på högre frekvensband får den sämre räckvidd. För att kompensera det måste nya lösningar utvecklas. Eriksson har en.
Innovationen, kallad ”beam tracking”, innebär att telefonerna snabbt får access från den antenn som är bäst lämpad vid varje givet tillfälle. Växlingarna kan ske flera gånger per millisekund. Antennerna i sig är nya och mer avancerade än de Ericsson byggt tidigare. Läs nyhetsartikel i NyTeknik.
Artikeln visar att Eriksson blickar framåt. Att folk får lämna Eriksson är naturligtvis tråkigt och ger stora negativa rubriker. Tyvärr är teknikskiften oundvikliga i den här branschen och gamla tillverkningsmetoder blir därmed snabbt oanvändbara.
Problem med värme och klockfrekvenser
Digitaltekniken ger stora möjligheter att lösa ”trängslen” över till exempel radio/fiber system. Men snart infinner sig ett annat problem. Den nuvarande halvledartekniken räcker inte till. Ett av problemet är kylningen av kretsarna. Ett annat är klockfrekvensen som måste höjas för att få mer ”gjort” på kortare tid och därmed ökar temperaturen.
Kanske grafen kommer att lösa problemen om några år. Man förväntar sig att kunna öka packningstätheten på kretsarna 100 gånger. Och temperaturökningen blir minimal p.g.a. att grafen har näst intill 0 Ohm i resistans. Ett stort problem
är att den inte har ett naturligt bandgap som den nuvarande halvledartekniken.
Forskningen har antytt möjliga lösningar, till exempel genom att dopa grafen med andra ämnen.
Länkar:
The University of Manchester:
http://www.graphene.manchester.ac.uk/explore/the-applications/electronics/
http://www.graphene.manchester.ac.uk/discover/the-people/sir-andre-geim/
http://www.graphene.manchester.ac.uk/discover/the-people/sir-kostya-novoselov/
The Graphene Council:
En sida om Graphene in Electronics.