Sverige och Norge först i världen koppla samman
nationella kommunikationssystem för blåljusradio

Posted by Erik SM7DZV on 8 november, 2016 in Nyheter |
img_2058

Gränslandet mellan Norge och Sverige: E14 mellan Meråker och Storlien. Här kommer den svensk-norska demonstrationen av blåljusradio att ske den 16 november.
Foto © 2009 Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

anders-ygeman

Inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och norska Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) kommer inom kort att genomföra en övning som går ut på att koppla ihop de två ländernas system för blåljusradio.

– Det här är ett viktigt led i att stärka vår förmåga att samverka över gränserna. Smidigare kommunikation kommer att underlätta räddningsinsatser, stärka vår förmåga att förebygga brott och att hantera olyckor och kriser, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Övningen genomförs den 16 november i form av en fingerad bussolycka på E14 mellan Meråker i Norge och Storlien i Sverige. Övningen görs för att demonstrera sammankopplingen av de två nationella radiosystemen.

 

De som bevittnar övningen kommer att se och höra hur bland andra polis, ambulans, räddningstjänst och SOS Alarm kommunicerar vid en gemensam räddningsinsats.

Avtal mellan Sverige och Norge
Sveriges inrikesminister Anders Ygeman och Norges justitie– och beredskapsminister Anders Anundsen kommer att inviga sammankopplingen. Det sker i anslutning till att avtal undertecknas av generaldirektör Helena Lindberg, MSB, samt direktør Tor-Helge Lyngstøl, DNK.

Driftsätts i mars 2017
I mars 2017 kommer det att vara möjligt för användare av det svenska Rakelsystemet och norska Nödnett att kunna kommunicera i sina egna radioterminaler med sina samverkansparter i grannlandet. Det är resultatet av ett flerårigt projekt stött av EU för att koppla samman systemen.

Länk
MSB pressinformation

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com