Norton varnar för amatörradioappar
med spionfunktioner och bristfällig säkerhet

Posted by Erik SM7DZV on 12 november, 2016 in Nyheter |
aprsdroid-skarmdump

APRSdroid. Kartbild. Tillförlitlig. Blir kvar i min telefon. 
FOTO © Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Norton säkerhetsprogram har uppmärksammat ett antal appar med bristande säkerhet i min mobiltelefon.

I två av fallen rörde det sig om att programmen samlade in data och skickade dem vidare utan att det tydligt framgick. I de fallen kan man tala om spionprogram. I det tredje fallet rörde det sig om en app för APRS, där data måste skickas vidare för att det ska fungera som tänkt.

När man ska installera appar i sin smarta telefon handlar det om att själv vara så smart man kan. Det handlar om att kritiskt ifrågasätta vilka rättigheter en viss applikation rimligen behöver för den ska fungera som tänkt.  Verkar kraven alltför omfattande  — avstå från att installera.  Livet kommer att gå vidare ändå.

 

Echolink – Spionprogram – avinstallerat
Echolink för android samlar in data och skickar dessa tillbaka till den som utvecklade appen. Programmet samlar in användardata och skickar dem till Amazon.com.

Min åtgärd: Avinstallerat. Livet kommer att gå vidare utan Echolink i nallen.

pRxTx+ – Spionprogram – avinstallerat
pRxTx+ är ett program som kan användas för att läsa SDR-mottagare på nätet. pRxTx+ samlar in data och skickar tillbaka till den som utvecklade appen. Den skickar applista till RCS&RDS Residential i Rumänien.

Min åtgärd: Avinstallerat. Livet kommer att gå vidare utan pRxTx+ i nallen.

APRSdroid – Tillförlitlig – får vara kvar
Norton varnar även APRSdroid. APRSdroid skickar positionsdata vidare till aprs.fi för att däriftån visa visa på nätet var den aktuella radiostationen befinner sig. Det ligger i sakens natur att APRSdroid skickar data från telefonen. Med APRSdroid handlar det om att hålla ordning på när man startar spårning och när man stänger av den.

Min bedömning: Tillförlitligt. Får vara kvar.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com