Numret till din mobiltelefon
— En 10-siffrig nyckel till ditt privata liv

Posted by Erik SM7DZV on 13 november, 2016 in Nyheter |
mobiltelefon-beskuren

Samsung  Galaxy  GT-19100.
FOTO © Erik SM7DZV

 

— Av Erik SM7DZV —

Ditt mobilnummer finns registerat på hundratals fler ställen än ditt personnummer, och du har inte en aning om var.

På många håll i världen håller mobiltelefonen på att bli en livlina, som avgör om en person ska beviljas ett lån eller nekas. Kreditvärderingsföretag tillhandahåller appar som människor installerar på sina mobiltelefoner för att skapa sig ekonomisk trovärdighet.

Amatörradionyheterna rapporterade i går om mobiltelefonappar som stjäl data och skickar dem vidare till mottagare som vill snoka i ditt privatliv. Den storyn var bara en stilla bris jämfört med vad The New York Times, NYT, rapporterade om i en artikel samma dag. Artikelförfattaren menar att mobilnumret håller på att bli viktigare än socialförsäkringsnumret, USA:s motsvarighet till vårt personnummer.

 

The New York Times skriver:

”Mobiltelefonnumret är mer än bara en massa siffror. Det används alltmer som en länk till privata information underhålls av alla typer av företag, inklusive pengar långivare och sociala nätverk. Det kan användas för att övervaka och förutse vad du köper, leta efter online eller ens titta på TV. Nästa gång någon frågar dig om ditt mobilnummer, kanske du ska tänka dej för.”

”En nyckel in i  rummet till ditt liv”
Mobilnumret har blivit ”typ av en nyckel in i rummet av ditt liv och information om dig,” säger Edward M. Stroz till NYT. Stroz är före detta FBI-agent med inriktning mot högteknologisk brottslighet. Stroz är nu är viceordförande för en privat detektivbyrå.

Dags att dölja mobilnumret?
Mobilnummer är inte lagligt reglerad information som personnummer eller socialförsäkringsnummer. Företagen är inte skyldiga att hålla informationen privat. Allt oftare möts vi av uppmaningen att dölja och skydda våra personnummer samtidigt som de flesta av oss inte tycks tveka när vi ombeds att skriva ett mobilnummer i ett formulär eller dela den med någon vi knappt vet vem det är.

Mobiltelefonen som ekonomisk livlina
I en annan artikel rapporterar NYT om mobiltelefonen som en ekonomisk livlina för många människor. Samtidigt ger den verksamheten stora möjligheter att spionera på människor och deras ekomomiska vanor och situation:

En tredjedel av världens befolkning, 2,5 miljarder människor, har ingen kreditvärdering som kan ge dem tillgång till lån. Men ungefär en miljard människor i utvecklingsländerna har grundläggande smartphones.

Citatet tar sikte på förhållanden i många utvecklingsländer. Det finns också företag i USA som använder mobiltelefondata för att göra kreditvärderingar av människor:

Ditt dagliga liv är på din mobiltelefon”
”Ditt dagliga liv är på din mobiltelefon”, säger en företrädare för ett företag baserat i Santa Monica, Kalifornien. Företaget analyserar personers mobiltelefonanvändning och säljer kreditvärderingar.

Potentiella låntagare väljer därför att hämta företagets app och gör det möjligt för analysföretaget att spåra deras inköp, onlineverktyg, betalningar, geografiska läge, telefonsamtal, SMS samt deras aktiviteter på sociala media.

Ekonomisk hävstång för utsatta
Det här är ett sätt för ekonimiskt utsatta människor att skaffa sig den trovärdighet som gör att de kan få lån för att därigenom kunna skaffa sig en ekonomisk hävstång till ett bättre liv.

Samlad bedömning avgör
Ingen enstaka informationsdel avgör kreditvärderingsbedömningen. Men om, till exempel, ”mer än 40 procent av posterna i en persons kontaktlista har både för- och efternamn, tyder det på en kund som är 16 gånger mer tillförlitlig än en med mycket få kontakter som anges med förnamn och efternamn, förklarar företagets talesperson.

Analyser som går under skinnet
Det är analyser som går under skinnet på de personer som de personer som installerat programmen på sina telefoner.

Länkar

The New York Times: A 10-Digit Key Code to Your Private Life: Your Cellphone Number

The New York Times: Where Cellphones Are Lifelines, Start-Ups Spy Opportunities

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com