Hjälp för dej som vill skapa säkra lösenord

Posted by Erik SM7DZV on 24 november, 2016 in Nyheter |
Uppdaterat 2016-11-26.
Uppdaterat 2016-11-28 klockan 20.05: Länk Sveriges Radio Program 1.

— Av Erik SM7DZV —

keepass

Keepass lösenordshanterare. Gratis självhjälp för säkrare lösenord.

Under den gångna veckan har braskande nyhetsrubriker förkunnat att tio miljoner svenska kontons lösenord finns tillgängliga ute på nätet.

Det har gått till så att stora sajter har hackats, Linkedin och Dropbox bara för att nämna ett par kända. Hackarna har plockat ut användarnas identiteter och lösenord. För att försöka bevisa vilka duktiga hackare man är, har man därefter lagt ut hackningsresultatet på öppna webbplatser på nätet.

Lär dej här hur du skyddar dina identieter
Hackningarna har skett vid olika tidpunkter och i en del fall för ganska länge sedan. Det enda som därför kan sägas säkert är att den databas, som SVT hänvisar till, visar identiteter för konton där lösenorden någon gång har har kommit på avvägar. Det innebär att många av de lösenord som finns  i omlopp på nätet just nu inte alls behöver vara aktuella. Det inträffade pekar dock på behovet av att hantera sina internetidentiteter så att de inte kommer i felaktiga händer.

Läs mer här, och få tips om hur du skyddar dej själv och dina internetkonton. Det finns lösenordshanterare som ger dig säkrare lösenord och som gör det enklare för dej när det är dags att byta dem.

 

De tre vanligaste felen
Det vanligaste felet är att användare mycket sällan byter sina lösenord. En annat fel är många använder korta och enkla lösenord. Användarna gör det för att enkelt komma ihåg lösenorden vid olika inloggningar. Problemet är bara att genomtänkta forceringsprogram kan räkna ut det korrekta lösenordet på ytterst kort tid. Det tredje och kanske allvarligaste felet är att människor använder samma lösenord på flera olika sajter.

Avslöja aldrig lösenordet för ditt epostkonto för någon annan
Den som kommer till en webbplats och ska lägga upp ett konto uppmanas ofta att ange sitt epostkonto. Därefter uppmanas beslkaren ange ett lösenord. Den som då anger sitt lösenord fölr epostkontot är rökt. Mångfaldigt värre blir det om hen gör samma sak på flera olika sajter. Då behövs det bara att en av sajterna hackas för att alla hens internetkontakter ska ligga öppna.

Läsenordshanterare
Det finns hjälp till självhjälp. Det finns lösenordshanterare, keepass är en av dessa. Börja till exempel med att besöka Keepass och läsa informationen. Nästa steg är att ladda ned och installera programmet i din dator eller dina datorer. Programmet är gratis. När du gör installerar, var extremt noga med att komma ihåg och minnas programmets mastercode, lösenordet till programmet som är ditt kassaskåp med alla dina andra lösenord. Tappar du din mastercode är du förlorad och får börja om på ruta ett.

Länk till Keepass

Länk till uppföljare i Sveriges Radio Program 1:
Nyanserna dolda i alarmistisk lösenordsnyhet
I Sveriges Radio P1 programmet Medierna finns en uppföljning som visar hur förvirrande uppgifterna blev om ”10 miljoner hackade e-postkonton.
Nyanserna dolda i alarmistisk lösenordsnyhet

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com