Polisens ledningscentral i Umeå klarar inte
att besvara samtal från nödtelefoner i fjällvärlden

Posted by Erik SM7DZV on 26 november, 2016 in Nyheter |
svt-jamtland-nodanrop

Klicka på bilden för att komma till SVT Jämtland.

— Av Erik SM7DZV —

SVT Jämtland rapporterar att nödanrop i fjällen inte besvaras och hjälptelefoner är trasiga. Flera kritiker menar att sedan ansvaret för nödkommunikationen togs över av regionledningscentralen i Umeå har det inträffat en påtaglig försämring.

”När man prövar nödtelfonerna är det ingen som svarar”, säger en av länsstyrelsens naturbevakare i Östersund. ”När man får kontakt är hörbarheten dålig.”

 

Det är polisen som har ansvaret för hjälptelefonerna. Men sedan omorganisationen går nödsamtalen till Umeå istället för till Östersund. Att besvara nödanrop kräver en hel del kunskap eftersom samtalen förs över ett gammalt radiosystem, det så kallade S70-systemet.

Vid ledningscentralen måste man till exempel veta vilken basstation eller vilket relä som ska användas vid varje givet tillfälle när ett nödanrop kommer som ska besvaras.

Alla ska kunna svara på nödanrop
Vid regionledningscentralen i Umeå känner cheferna till att alla inte har tillräcklig kunskap. Vi polisen i Umeå pågår kunskapsinventering. Därefter ska kompletterande utbildning sättas in. Alla ska kunna svara på nödanrop.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com