Dansk studie testar mobiltelefonernas antenner

Posted by Erik SM7DZV on 5 december, 2016 in Nyheter |
test-av-mobiltelefonantenner

Bästa och sämsta mobiltelefonerna – när man håller telefonen i höger hand – enligt en dansk studie från september 2016.
Klicka på bilden för att ladda ned rapporten   (pdf).

— Av Erik SM7DZV —

En rektangulär så kallad smart telefon utan yttre antenn, hur pass bra antennegegenskaper kan en sådan ha? Frågan kittlar säkert många antennördar med amatörradiocertifikat. PTS har på sin hemsida en studie av ett antal mobiltelefoners antennegenskaper.

Författare är professor Gert Frølund Pedersen vid Aalborgs universitet i Danmark. Den aktuella studien publicerades i september 2016. Studien omfattar antennegenskaperna för 26 mobiltelefoner, som är vanliga i Norden. Studien stöds av Nordiska Ministerrådet.

 

De stora prestandaskillnaderna beror på antenndesign
Mätningen kallas ofta antenntest, även om testet innehåller mer än antennen. Sändarens och mottagarens elektronik ingår också försöken, men  eftersom dessa delar av mobiltelefonen måste uppfylla krav enligt tekniska standarder varierar deras prestanda ganska litet mellan olika modeller. Den största skillnaden i prestanda beror därför på skillnader i antenndesign, i kombination med hur användaren hanterar telefonen.

Upp- och nedlänkar
För att säkerställa förbindelse mellan mobiltelefonen och basstationen, behövs en länk både från telefonen till basstationen (telefonen sänder och basen tar emot) och från basstationen till mobiltelefonen (basstationen sänder och mobiltelefonen tar emot). Den svagaste länken bestämmer kvaliteten av anslutningen, och därmed även täckning.

För talförbindelse – upplänken viktigast
För rösttjänst är den svagaste länken från mobiltelefonen till basstationen (upplänken). För datatjänster är den svagaste länken nedlänken. Uppgifterna kommer från den danska Energimyndigheten. Därför har studien fokuserat på sändarens prestanda för rösttjänster och på mottagarens prestanda för dataläge, eftersom dessa är de viktiga länkarna under svaga radiosignalförhållanden.

Viktigt också hur man håller i telefonen
Telefonens antenn har stor inverkan på sändarens och mottagarens prestanda. Dessutom påverkas prestandan av hur användaren håller i telefonen under ett samtal eller när hen surfar. Om telefonen används i någon form av handsfree, kan den placeras fritt från föremål på nära håll. I sådana fall är förmågan att ta emot en radiosignal i allmänhet betydligt bättre än när man håller telefonen i handen.

Länk till rapporten (ladda ned pdf, 21 sidor)

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com