Varning för bedrägerimejl
som försöker se ut att komma från Postnord

Posted by Erik SM7DZV on 7 december, 2016 in Nyheter |
postnord-bedragerimejl

Taffligt språk utmärker många fishingmejl. Det som försöker att se ut att komma från Postnord är inget undantag. Den som klickar på ”Parcel information” får datorn infekterad av skadlig programvara.
Klicka inte. Radera!

— Av Erik SM7DZV —

Det är inte mer än fyra dagar sedan vi länkade till en artikel där polisen gav råd om hur man ska undvika att bli lurad av bedragare på nätet. Trycksvärtan hann inte torka förrän vi genom våra läsare fick ytterligare ett exempel på hur det kan gå till.

Vi känner till åtminstone en person som klickat på länken ”Parcel information” och fått sin dator infekterad av skadlig programvara.

Så vitt känt använder Postnord inte epost för ärenden som gäller paketleveranser. Spårning av brev, paket och pall kan ske med hjälp av ett försändelse-id, avsändarens logistikkundnummer och referens eller med hjälp av sms-nummer och aviseringskod.

postnord-varning

Den som går till Postnords hemsida på nätet och söker på det angivna kollinumret möts av företagets information, om att det rör sig om en av flera varianter av bluffmejl som försöker se ut att komma från Postnord.

 

Bluffmejl
Det här är ett bluffmejl. Den skumma epostadressen, den taffliga svenskan och de många korrekturfelen skriker ut varningen: Radera omedelbart! Var noga med att inte klicka på rutan som anger Parcel Information. Om det inte vore ett allvarligt berägeriförsök hade man möjligen kunnat le åt att avsändaren inte ens kan skilja mellan å och ä. Inte ens en elev i lågstadiets första klass gör ett sådant misstag.

Granska bilden!
Granska bilden högst upp av det som vid första ögonkastet ser ut som ett mejl från Postnord. Börja med att lägga märke till den skumma epostadressen …@resoluteman.net. Hur pass troligt är det att en sådan epostadress har något med Postnord att göra?

Inkonsekvent användning av logotyper
Den logotype som visas i mejlet stämmer inte överens med den som postnord har i toppen på sin hemsida. Just i fråga om logotype föreligger en svårighet eftersom företaget inte är konsekvent. I dialogrutorna på hemsidan används det anglifierade skrivsättet med stort P och stort N, dvs. PostNord, satt i mager stil. Den logotype som används i toppen av hemsidan består enbart av gemena, små, bokstäver i fet stil. Låt gå för att Postnord använder två olika logotypoer.

Texten ett avsnitt för sig
Texten är ett kapitel för sig som inleds med ”spärningsnummer”. Texten ”Paketet har försljt levereras till dig. Vi har dörför infört en avgift pä 74 SEK. När der är betalt fär du ett formulär som mäste överlämnas till posten.”

Kommentarer överflödiga.

Så undviker du e-blåsningar i jul

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com