11 december — 95 år sedan första kortvågsförbindelsen över Atlanten

Posted by Erik SM7DZV on 10 december, 2016 in Nyheter |
Ursprunglig publicering den 7 december 2016.  Uppdaterad 2016-12-08.
Uppdaterat 2016-12-09 klockan 0730: Provar på 20 meter söndag klockan 1500 Z.
Uppdaterad 2016-12-10.
antennen-kalla-n1bgc

Antennen som användes vid första kortvågssändningen över Atlanten.
Credit: Clark Burgard N1BGC. Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

På söndag, den den 11 december kommer 95-årsdagen av den första transatlantiska kortvågsförbindelsen att uppmärksammas. Den historiska förbindelsen upprättades den 11 december 1921 mellan Greenwich, Connecticut, och Ardrossan i Skottland.

Clark N1BGC har en mycket intressant sida på nätet där den första kortvågsförbindelsen över Atlanden finns dokumenterad. Se länk nedan.

Minnessändningen på söndag kommer att använda stationssignalen N1BCG som tillhör Clark Burgard, i Greenwich, Conneticut. Stationen kommer att vara QRV från den 11 december klockan 12.00 UTC fram till 12 december klockan 03.00 UTC.

Försöker upprätta förbindelse med Ardrossan
Aktiviteten kommer att innehålla ett försök att upprätta till dubbelriktad förbindelse mellan N1BCG och GB2ZE, den senare stationen belägen i Ardrossan Skottland och betjänad av Jason O’Neill, GM7VSB.

Uppdatering: Provar på 20 meter klockan 1500 Z
Clark N1BGC meddelar på vår fråga att man kommer att göra ett försök att få ett QSO med GB2ZE i Ardrossan. Det mest troliga är att provar på 20 meter och börjar klockan 1500 Z. Försöket kommer naturligtvis att bero på konditioner och tillgängliga frekvenser.

Tills vidare (fredag morgon) har Clark ingen mer information än det redan finns publicerat i artikeln på ARRL:s nyhetswebb.

 

En skola i Greewich, nära den ursprungliga stationsplatsen är stationsplats under minnesevenemanget. ARRL, Radio Society i Storbritannien (RSGB) och Radio Club av America (RCA), samarbetar med sponsring av aktiviteten. Greenwich Historical Society kommer också att delta.

Greenwich Historical Society
Greenwich Historical Society beskriver på sin hemsida hur en RCA teststation sände ett meddelande som togs emot av Paul Godley vid amatörradiostationen 1BCG i Ardrossan, Skottland.

Experimenterade utanför ramen
Godley och sex andra klubbmedlemmar fortsatte därefter att experimentera med olika antenner och radioutrustning. I noteringar från händelsen framhålls att Godley och gruppen kring honom använde sig av tidigare okända tekniker för att åstadkomma sitt genombrott. Idag minner ett litet monument på en plats nära den ursprungliga sändarplatsen om händelsen.

Länkar:
Clark N1BGC har en mycket intressant sida på nätet där den första kortvågsförbindelsen över Atlanden finns dokumenterad.
Klicka här för att läsa mer.
Greenwich Historical Society
ARRL News Desk

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com