Ny – men liten – solfläck väcker intressanta frågor

Julaftonens blanka sol, noll solfläckar.
Credit: SolarHam.net and SDO/HMI.
Klicka på bilden för att komma till SolarHam.
Den starka solvinden fortsätter. För tredje dagen i rad när jorden inuti ett stråk av solvind, som blåser ut ur ett stort hål i solens atmosfär. Detta orsakar oro i jordens magnetfält norrsken runt polerna. NOAA:s bedömare uppskattar risken för geomagnetiska stormar av G1-klass den 24 december till cirka 35 procent.
Solar ham rapporterade för några dagar sedan, den 20 december, att en ny solfläck hade bildats i sydvästra kvadranten. Solfläcken, med nummer 2620, bedömdes då inte komma att ge upphov till starka solstormar. Den mest intressanta aspekten av platsen är att den har en huvudsakligen sydlig (negativ) till nordlig (positiv) magnetisk polaritet. Detta är tvärt emot vad solfläckar på södra halvklotet förväntas ha under den nuvarande solcykeln.
Magnetfälten byter riktning
Solfläckar, som indikerar regioner i starka magnetfält, innehåller både nordliga och sydliga poler, och de har normalt motsatta riktningar på solens norra och södra halvklot. Magnetfältet byter också riktning när en solcykel övergår i nästa. Nuvarande solfläckscykel, nummer 24, har vanligtvis sydlig till nordlig polaritet på norra halvklotet, och nordlig till sydlig riktning på det södra halvklotet.
… ungefär vart elfte år
Nästa cykel, 25, som fortfarande är flera år bort, kommer att medföra att magnetfältens riktning i solfläckarna kommer att skiftas till nordliga/sydliga på solens norra halvklot och till sydliga/nordliga på det södra halvklotet. Detta förlopp äger rum i genomsnitt vart elfte år.
Låg solaktivitet ni
Frågan är ifall den nu observerade solfläcken är ett tidigt uttryck för nästa solcykel? Tekniskt sett nej. Även om det är mindre vanligt händer sådana här saker emellanåt under loppet av en solcykel. Företeelsen är ändå ett intressant inslag under en period av låg solaktivitet.
Källa:
SolarHam.net.
Översättning:
Erik SM7DZV.