Bryce K7UA sökte översättare
— hittade svenska släktingar

Posted by Erik SM7DZV on 27 december, 2016 in Nyheter |
K7UA station_webb

Bryce K7UA har hittat svenska släktingar tack vare envetet arbete av Uno SM7HPK.

— Av Erik SM7DZV —

Sommaren 2015 fick redaktionen en fråga från Bryce K7UA, om vi kunde förmedla kontakter med någon svensk radioamatör som skulle kunna tänka sig att översätta Bryces nybörjarbok om DX-trafik. Vi försökte, men hittills har vi gått bet.

sm7hpk-uno-a5e2dd77ae3b4694b9d9c75af06e5409

Uno Lod SM7HPK klarade av släktforskningsproblemet.
FOTO: Privat

Bryce berättade också att hans förfäder från mitten av 1800-talet härstammade från Skåne. Han hade tappat kontakten med sina svenska släktingar.

Vi frågade: Skulle inte vi kunna få hjälpa till att leta? Väldigt gärna svarade Bryce.

Kyrkböcker är emellertid inte utformade för att spåra släktingar framåt i tiden. Därför tog det tid.

Men nu har Bryce hittat svenska släktingar. Tacka Uno SM7HPK för det.

 

Sökte översättare
När redaktionen fick frågan av Bryce K7UA om vi kunde förmedla kontakt till någon svensk radioamatör, som kunde ta sig an att översätta han nya version av handboken New DX-er´s Handbook till svenska, trodde vi det skulle bli enkelt.

… söker fortfarande översättare
Men hittills har vi gått bet. Frågan står därför fortfarande öppen: Kan du tänka dej att översätta Bryces bok om DX-trafik? Kontakta i så fall redaktionen så förmedlar vi kontakten.

Tappade kontakten med svenska släktingar
Bryce berättade också att hans famij kom till USA från Sverige på 1800-talet.

– Tyvärr har våra brister i det svenska språket inte klarat av att följa med alla generationer sedan dess, skrev Bryce.

Kyrkböckerna inte gjorda för att söka framåt
Svenska kyrkböcker har vi haft sedan slutet av 1600-talet. Hitta släktingar borde väl inte vara så svårt resonerade vi. Svenska kyrkböcker gör det överkomligt möjligt att hitta släktingar i tidigare generationer. Det vi lärde oss den hårda vägen är att de däremot absolut inte utformade för att söka framåt i tiden för att leta efter sentida släktingar.

Uno gav sig på släktforskningen
Vi  lät frågan gå till Uno Lod SM7HPK: ”Skulle du kunna och vilja ge dej på att hitta Bryces svenska släktingar?” Försöka skulle gå bra, men några löften utfärdades inte.

För ett drygt år sedan trodde vi oss vara nära en lösning, men den visade sig vara ett blindspår.

Men nu är det klart. Bryce har hittat sina skånska släktingar. Tacka Uno SM7HPK för det:

Mormorsmormor Jeppa
Bryces mormorsmormor hette Jeppa Nilsson och föddes den 31 oktober 1834 i Ultofta [Reservation för stavning /Red.] i Östra Sallerup, Skåne. Jeppa döptes fyra dagar senare, den 4 november, i Sallerup, och hon gifte sig i juni 1865.

Uno hittade Arne i Sjöbo
Uno SM7HPK har spårat Jeppas syskon, deras barn och ättlingar. Efter många timmar i arkiven hittade Uno, via en av Jeppas bröder, Arne Andersson som bor i Sjöbo. Arne Andersson, som också ägnar sig åt släktforskning, kunde genom sin egen släkthistoria hitta Jeppa som utvandrade till Amerika 1874. Bryce och Arne har varit i kontakt med varandra och bekräftat varandras släkthistorier. Arne skriver till Bryce:

Min far hette Nils Andersson. Hans farfar var Anders Nilsson, yngre bror till Jeppe Nilsson. Min far hade två systrar, Herta och Anna. Herta levde ensam, men lämnade över en hel del släktforskningsmaterial till mig. Anna födde tre barn (Karl Erik Nilsson, Anita Harrysson och Rune Nilsson). Karl Erik och Rune bor i Önneköp där min farfar Anders Andersson också bodde.

Jag har två barn, Marie och Mattias. Marie har tre barn, Emilia, Tilda och Oskar. Marie är lärare. Mattias har två barn, Doris och Allan. Mattias är polis.

Cirkeln sluten
Cirkeln är sluten. Nu har Bryce hittat sin svenska familj. På bilden saknas barn och barnbarn till Arnes kusin Karl-Erik.

Arne Andersson är 65 år och bor i Sjöbo. Han är pensionerad testingenjör från Volvo Powertrain, där han arbetade i 37 år.

arne-andersson-i-sjobo-pb010418

Bryces svenska släktingar: Arne Andersson Sjöbo med sin familj. I mitten Arne och hans hustru Kerstin. Till vänster dottern Marie Lindholm med barnen Oskar, Emilie och Frida. Till höger sonen Mattias Rasmussen med barnen Allan och Doris. Bilden är från 2012, när Kerstin fyllde 60 år.
FOTO: Privat.

 

Länk: Efterlysning av översättare:

Svenskättlingen Bryce K7UA ger ut ny upplaga av Handbok i DX-ing för nybörjare

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com