Historien om försvarsministerns telegrafiprov

Posted by Erik SM7DZV on 31 december, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Vi gratulerar vi Peter SM4HCF från Borlänge. Han fyller 58 år idag.

Vi gratulerar Peter SM4HCF
58 år idag.

För den breda allmänheten är Peter med familjenamnet Hultqvist känd som Sveriges försvarsminister. På grund av bedömningar av förändringar i Sveriges säkerhetspolitiska läge har han ofta förekommit i nyhetsrapporteringen under det senaste året.

Det har handlat om återuppbyggnad av försvarsförmåga på Gotland, säkerhetspolitiska konsekvenser av att hyra ut hamnen i Slite till ryssar (även om företaget rent formellt styrs från Schweiz) samt om eskalerande it-hot från Ryssland.

Mot den bakgrunden är det högst förståeligt att försvarsministerns besök vid K3 i Karlsborg inte tilldrog sig särskilt stor uppmärksamhet.

 

Avtalat tid för telegrafiprov
I början av året besökte försvarsministern Karlsborg två gånger. På programmet stod bland annat besök i Skolhuset och den fortfarande intakta telegrafilektionssalen. Som den radioamatör han är hade Peter SM4HCF avtalat tid med den legendariske telegrafiläraren Kjell Nerlich SM6CTQ om att få lägga ett telegrafiprov, vilket sjävfallet beviljades.
Mobiltelefonen förstörde första försöket
Första försöket gick inte riktigt bra. Peter hade stängt av ljudet på sin mobiltelefon, men strax efter det provet startat kom ett samtal och telefonen började brumma och vibrera på bordet. Peter gjorde vad han kunde för att inte bli störd och kämpade på. Men det visade sig att han hade lite för många fel.

Prov i 60-takt
”Det här vill jag göra om”, tyckte Peter. Det beviljades utan prut, och Peter åkte hem och tränade telegrafi. Vid nästa besök på regementet stod ett nytt telegrafiprov på agendan, den här gången utan störande mobiltelefon och med livvakten posterad utanför dörren till telegrafisalen. Provet tick i 60-takt och var klart vid 16-tiden på eftermiddagen. Då var det tänkt att Peter skulle besöka SSA:s arkiv, som förestås av Eric SM6JSM, ute vid flygfältet.

”Det hinner vi inte med”, invände livvakten. ”Vi ska vara tillbaka i Stockholm till klockan 19.”

”Det här går före”
”Det här går före”, svarade försvarsministern, som är van att prioritera.

Vid halv sju på kvällen kom man iväg mot Stockholm. Hur dags man var framme i huvudstaden framgår inte av historien.

Från försvarsministerns besök på SSA:s arkiv i Karlsborg.
Fr.v. Eric SM6JSM, försvarsministern Peter SM4HCF samt Kjell SM6CTQ.

 

 

 

 

Fotnot: Arméns telegrafiprov
Försvarsministern genomförde mottagningsdelen av Arméns pristilegrafering. Provet består av mottagning av två krypto och två klartextmeddelanden, tillsammans cirka 600 tecken. För att bli godkänd tillåts maximalt tre fel.

I en pristelegrafering för märken och medalj ska deltagaren dessutom sända ett klartext och ett kryptomeddelande. Sändningen ska vara felfri, men felsändningstecken och rättelse av eventuella fel är tillåten.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com