SOCWA — CQ SAX — går in på sitt femte år

Posted by Erik SM7DZV on 31 december, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Den 1 januari ställs räknaren om för Scandinavian Open CW Activity, SOCWA. Det innebär att SOCWA rullar in på sitt femte år. Det kommer, liksom under 2016, inte att bli någon utlottning av priser.

Det är Roland SM6EAT som genom sin programmering dragit och drar det tyngsta lasset. Att vi nu kan fortsätta 2017 är hans förtjänst.

2012 genomförde Ölands Radioamatörer en avrostning av telegrafister som tappat greppet om sina nycklar. Det var en kom-igen-kurs on-the-air och ledare var Mats SM7BUA och undertecknad Erik SM7DZV. Alla som var med, såväl vi instruktörer som samtliga elever, deltog hemifrån sina egna radioshack. Avsikten var att vi ville att fler radioamatörer skulle känna sig bekväma med, och våga, använda sig av telegrafi.

SOCWA blev fortsättningen på den utbildningsaktiviteten.

 

SOCWA Uppföljning av utbildninginsatsen 2012
SOCWA blev 2013 en en uppföljning av utbildningsaktiviteten. SOCWA genomförs som ett samarbete mellan Ölands Radioamatörer, SK7RN och Scandinavian CW Activity Group, SCAG. Jag tror att både SK7RN och SCAG vill att SOCWA fortsätter som förut. Priser kan vi säkert leva utan. Men diplomet är kul att kunna skriva ut, det är därför vi har räknare för antalet bekräftade kontakter. Det är ytterst svårt att få ett diplom för ragchewing på telegrafi på så många andra ställen, eller hur?

40 SOCWA-förbindelser per dag
Ser vi till SOCWA:s statistik, från 2013 och framåt, finner vi att aktiviteten, mätt som antal förbindelser per dag har varit högst de år det har funnits priser. Utan priser, åren 2014 och 2016 har antalet förbindelser varit cirka 40 per dag, 2014 var genomsnittsvärdet 43 och 2016 var det 40. Aktiviteten är, oavsett priser, högst direkt efter ett årsskifte för att plana ut längre fram under året.

Under 2016 kördes knappt 14 700 förbindelser till en sammanlagd tid av 4700 timmar. Sedan starten den 1 januari 2013  har det genomförts 92 400 förbindelser som har tagit drygt 29 600 timmar.

Tillåtet sända långsamt — Alla ska kunna vara med
Tanken är att SOCWA ska vara ett andningshål för alla som inte håller på med tester eller DX-jakt på CW. Syftet med SOCWA har hela tiden varit att uppmuntra radioamatörer att köra telegrafi. Av det följer också att det är tillåtet att sända långsamt. För telegrafister som är vana att sända med hög hastighet handlar det då också om att kunna sänka takten, att sända i en måttlig takt för att inte avskräcka andra från att försöka delta. Den skicklige telegrafisten försöker inte briljera på någon annans bekostnad. Det handlar om att aldrig sända fortare än att motstationens operatör klarar av att ta emot. Då blir det ingen förvirring och så lite omfrågningar som möjligt.

SOCWA ingen tävling
SOCWA är ingen tävling. Det är ett projekt för att befästa telegrafikunskaper bland radioamatörer och öka telegrafiaktiviteten på amatörbanden. Genom SOCWA kan var och en utveckla sin telegrafi och göra den till det extra språk som vi så ofta talar om.

Välkommen 2017!
Välkommen ombord hela 2017!

Här är de som körde flest SOCWA-förbindelser 2016
Här är nyårsaftonens sammanställning över de radioamatörer som haft flest förbindelser under 2016:

1 SM3AVQ 1844
2 SM7OVA 1242
3 OH1FJ 1142
4 SM4NSS 1138
5 SM7WNM 1116
6 SM5TA 1033
7 OH5KZ 1008
8 SM5CBV 1003
9 SM6AZZ 979
10 SM4SEF 867

Länkar
SOCWA hemsida
SCAG

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com