Samhällets sårbarhet
och amatörradions möjligheter
— Ämne för amerikanskt TV-reportage

Posted by Erik SM7DZV on 3 januari, 2017 in Nyheter |

Klicka på bilden för att komma till WIVB:s reportage.

— Av Erik SM7DZV 

WIVB-TV hade den 27 oktober 2016 ett inslag från Buffalo, New York, som handlade om hur amatörradio kan svara för kritiska kommunikationer när allting annat har slutat fungera.

Reportaget ger flera olika exempel på sårbarheter i dagens samhälle. Tyngdpunkten i inslaget handlar om amatörradions förmåga till effektiv kommunikation från punkt till punkt. Plötsligt är man tillbaka där allting började, vid telegrafi på kortvåg.

 

”När allting annat stannar…”
”När allting annat stannar kommer amatörradion fortfarande att finnas där”. Det är en uppfattning som ofta förs fram och som radioamatörer gärna upprepar. Ju mer avancerade telekommunikationssystemen blir, desto tydligare har det framgått hur flerdimensionellt sårbara de kan vara.

Mest näraliggande är kanske att strömmen går, då dör också alla telefon- och datanät. Vad finns kvar av samhällets livsnödvändiga infrastrukturer när kommunikations- och varudistributionssystem slagits ut, när livsmedelsbutikernas varuhuslador saknar lyse, kassorna inte fungerar, hyllorna gapar tomma efter den inledande hamstringsvågen och hungern, och kylan, och paniken, breder ut sig över stad och bygd?

Klicka på bilden för att komma till WIVB.

Reportage om amatörradions möjligheter i WIVB-TV
WIVB-TV hade den 27 oktober 2016 ett inslag från Buffalo, New York, som handlade om hur amatörradio kan svara för kritiska kommunikationer när allting annat har slutat fungera. Det första som togs upp i reportaget handlade om den elektricitet som behövs för att kommunicera via internet och mobiltelefoner.

”Stor oro  i hela världen”
Det finns en mycket stor oro i hela landet och världen”, säger Adam Cohen, som ansvarar för FBI:s kontor i Buffalo.

Landar i radioamatörernas telegrafi
Reportaget ger flera olika exempel på sårbarheter i dagens samhälle. Tyngdpunkten i inslaget handlar om amatörradions förmåga till effektiv kommunikation från punkt till punkt. Plötsligt är man tillbaka där allting började, vid telegrafi på kortvåg.

Utskriven speakertext
WIVB:s reportage på nätet är försett med utskriven speakertext. Texten hjälper den som har svårt att följa med det som sägs i reportaget. Den som har svårt att förstå engelska rekommenderas kopiera speakertexten till en översättare på nätet för att på det sättet kunna bilda sig en uppfattning om innehållet.

Länkar:
Reportage i WIVB.com 
27 oktober 2016
Youtubeklipp (utan text)
Amatörradionyheterna  – Artikel på samma tema (juni 2016)

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com