Jenny SM5MEK tipsar om magnetiska loopar

Posted by Erik SM7DZV on 8 januari, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Jenny SM5MEK.

Miljöer med elektriska stördimmor av olika slag försvårar eller omöjliggör radiomottagning för många radioamatörer. På sin hemsida tipsar Jenny SM5MEK om hur man bygger en magnetisk loopantenn.

En magnetsik loop fångar enbart upp radiosignalens magnetiska komponent. Detta gör att mycket av de störande elektriska signalerna stoppas vid den magnetiska överföringen. Jenny har på sin hemsida länkar till bra beskrivningar om hur man dimensionerar och bygger den här sortens antenner.

 

Har experimenterat respektlöst
Jag har experimenterat helt respektlöst med den här sortens antenner, skriver Jenny. En yttre ring på 3,6 meter och en inre ring (pickup) på en femtedel av ytterloopen. (72 cm). Jag har även kört med en tiondel (36 cm), och det funkade också. En vridkonding ur skrotlådan, gärna 300 – 500 pF som kopplas mellan de två ändarna på ytterringens skärm. Innerledaren används inte. Vridkonding och pickup placeras 180 grader från varandra.

Kör QRP
Jag kör QRP. Då räcker det bra med en BC kondensator. Det finns luftkondensatorer med lite mer utrymme mellan plattorna att köpa. Vacuumkondensatorer är ju naturligtvis bra då kan man kräma ur radion vad den ger = mer än 100W.

Exempel på magnetloopsbygge
Antennen på bilden
är gjord med en lågförlustkabelstump från skroten, den har en korrugerad skärm av typen kopparrör. Lätt och styv, håller formen bra. Vad man har som loop verkar ha mindre betydelse, kopparrör, alu rör, platt aluprofil, ja det finns många varianter.

  Diametern och kondensatorns värde avgör vilket frekvensområde antennen klarar. Vill minnas att den på bilden klarar 30 – 10 m, minns Jenny. Dock var den väldigt smal vid avstämning så man kan få lirka lite innan SWR blir bra.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com