Idag börjar Norge släcka FM-bandet för rundradio
Men bara 17 procent tycker förändringen är bra

Posted by Erik SM7DZV on 11 januari, 2017 in Nyheter |

Idag börjar Norge släcka sitt FM-nät för rundradio. 
Klicka på bilden för att komma till DN:s nyhetsartikel.
FOTO © Erik SM7DZV

2017-01-11

— Av Erik SM7DZV —

I nordligaste Norge, i landskapet Nordland, börjar Norge idag att släcka ned sitt FM-band för rundradio. Den 13 december avslutas omläggningen i Troms och Finnmark. En undersökning hösten 2016 pekade på att två tredjedelar av hushållen har minst en DAB-mottagare.

Första land i världen att stänga FM-bandet
Beslutet att satsa på digitalradio fattades av Stortinget 2015. Norge blir första land i världen som stänger av FM-bandet och övergår till digitalradio.

Inte populärt
I går rapporterade Dagens Nyheter att teknikskiftet inte är populärt. DN citerar en opinionsundersökning som nyligen presenterades av tidningen Dagbladet. Enligt den är bara 17 procent av norrmännen för nymodigheten. Svein Larsen, ordförande i Norsk lokalradioförbund, hör till dem som är kritisk och menar att förändringen är onödig.

 

Det är fler äldre än yngre som köpt DAB-mottagare. Det torde inte vara någon vågad gissning att anta att yngre personer, jämfört med äldre, i större utsträckning utnyttjar internet och andra digitala plattformar.

Länkar:
Nyhetsartikel i DN Ekonomi

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com