Vad varje radioamatör
behöver veta om vågutbredning på kortvåg

Posted by Erik SM7DZV on 24 januari, 2017 in Nyheter |

Illustration av D-skiktsdämpning i jonosfären.
KÄLLA: SWS: Introduction to HD radio progagation.

— Av Erik SM7DZV —

Avdelningen för Rymdväder vid australiensiska Bureau of Meteorology har sammanställt ett enastående bra kompendium Introduction to HF Radio Propagation. 

Briljant sammanfattning
I text och bild förklaras på 35 sidor ett stor antal centrala begrepp kring vågutbredning på kortvåg. Kompendiet är en briljant sammanfattning av det som varje radioamatör behöver veta om vågutbredning.

Länkar i Verktygslådan
Länk till australiensiska SWS, Avdelningen för Rymdväder, återfinns i verktygslådan under Vågutbredning > Rymdväder. Där finns också en ny länk till NASA:s Solar Dynamics Laboratory.

Avdelningen för Rymdväder vid australiensiska Bureau of Meteorology  Space Weather Services, SWS (tidigare IPS) producerar rymdväderprognoser och varningar för kortvågsradio, satellit och geofysisk verksamhet. SWS erbjuder också prognoser för vårgutbredning på kortvåg.

Texten, om introduktion till vågutbredning på kortvåg,  är skriven på engelska. För dem som inte behärskar det språket rekommenderas någon av de översättare som finns på nätet. Översättningen blir ju inte ideomatiskt korrekt och en del ord och uttryck blir direkt fel, men på det stora hela blir det nog ändå begripligt.

Klicka på logotypen eller här för länk (pdf)

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com