Nu har Roland SM0WBP
fått sin vietnamesiska signal — 3W9BP

Posted by Erik SM7DZV on 26 januari, 2017 in Nyheter, Okategoriserade |

— Av Erik SM7DZV —

Roland SM0WBP nu även 3W9BP.

På lördag firas den kinesiska nyårsdagen med festligheter och karnevaler. Apans år går över i Tuppens år. Vår svenske radioamatörambassadör i Da Nang, Vietnam, Torsten XV3TH, kan fira nyår efter att ha hjälpt ytterligare en landsman att få licens i landet.

Det är Roland SM0WBP från Västerhaninge, som nu fått anropssignalen 3W9BP. Licensen finns just nu hos Bac Ai i Saigon. Torsten har försökt få tag på Roland via alla tillgängliga media, men utan resultat. Svårigheterna lär bero på att Roland och hans fru har varit på besök i Kambodja. Familjen har varit i Vietnam sedan i december i Phu Yen mellan Tuy Hoa och Quy Nhon där man har en lägenhet. Det är sjunde vintern i följd de besöker landet på tremånadersvisum.

 

Krokig väg till licensen
Vägen till Rolands vietnamesiska callsign är verkligen inte rak. Det började i höst, innan avresan, med att Bengt SM3AAE i Österforse i ett QSO med undertecknad SM7DZV nämnde att Roland skulle till Vietnam över vintern. Motfrågan kom direkt: ”Kan han vara intresserad av att köra amatörradio därifrån?” ”Det tror jag nog”, svarade Bengt. Min fråga gick därför vidare till Torsten SM3NFB, som har bott i Vietnam mer än 20 år, och som känner till alla hinder som måste undvikas. Torsten kontaktade Roland som svarade att ”naturligtvis skulle det vara trevligt att ha en egen licens i Vietnam”. Torsten försåg honom med all nödvändig information, vilka handlingar som krävs och vart han skulle vända sig och – volà – nu är det klart.

Stördimma i Da Nang omöjliggör radiokommunikation
Torsten kom själv till Hanoi, Vietnam, år 1991 som SIDA anställd. Han fick sin VN-licens den 20 November 1991, XV7TH. Sedan dess har han haft anropssignalen XV9TH, och nu efter flytt till Da Nang, XV3TH. Torsten och hans vietnamesiska hustru, Quynh Huong, bor numera i Sundsvall, men tillbringar vintrarna i Danang där paret har en liten lägenhet. Det är bara ett problem, EMC-störningarna i Da Nang-området är så kraftiga att amatörradiotrafik endast är möjlig under strömavbrott…

Tack
Till Bengt SM3AAE för hjälp med bild på Roland.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com