Hur påverkas flygmaskinernas elektronik
av strålning från surfplattor och mobiltelefoner?

Posted by Erik SM7DZV on 5 februari, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Ny Teknik har en spalt dit läsare får skicka in tekniska frågor för att få dem belysta. Nyligen undrade en Sara om hur elektronik som surfplattor och mobiltelefoner, i så kallat flight-läge, kan påverka flygplanens elektronik.

Frågeställaren beskriver en flygning i kraftig dimma där alla passagerare ombads att helt stänga av all elektronisk utrustning. Varför det?

Första svaret
Det första svaret kom från en Jerker Björkqvist som förklarade:

Då man landar i dimma använder man sig helt av ILS (Instrumental landing system), där man beroende av en antennarray, som med hjälp av fasförskjutningar i den mottagna signal kan avgöra om man är på på rätt spår mot landing. Teoretisk kan sändare ombord på flygplanet få denna fasförskjutning i radiosignalen att se annorlunda ut, vilket kunde leda till att man landar på sidan av landningsbanan. I tjock dimma, när man inte visuellt kan verifiera att man är rätt i slutskedet av landingen, är det speciellt viktigt att ILS är rätt.
Så telefonernas Wifi / Bluetooth kan teoretisk störa ILS-systemet.

Nog helt bra ide att minimera riskerna.

och 30-talet ytterligare inlägg…
Efter det första svaret följde ytterligare ett trettiotal till, där syftet med inläggen i flera fall förefaller ha haft bivillkoret att framhålla skribenternas djupa kunskap inom området. Eftersom redaktionen helt saknar kunskap om instrumentlandning i eller utan dimma rekommenderar vi våra vetgiriga läsare att själva öppna artikeln och ladda ned kommentarerna.

Länk till artikel i Ny Teknik

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com