He did it again! — Spektakulär QRP-insats
av Leif 8S0DX (SM0DSG) i årets CQWW160

Posted by Erik SM7DZV on 7 februari, 2017 in Nyheter |

Leifs SM0DSG lägger ut motvikter, där isen varken bär eller brister.
ILLUSTRATION: Foto ur Leifs bildspel om ett tidigare års antennprojekt ute vid Lökholmen.

— Av Rolf, SM5MX —

Vår kollega Leif, SM0DSG, som i tester kör med callet 8S0DX gjorde en smått fenomenal insats i CQWW:s speciella 160 meterstest på CW häromveckan. I QRP-klassen (max 5 watt) körde han ihop en claimed score på hela 355.142 poäng, ett resultat som många skulle vara stolta över med High Power. Den preliminära QRP-2:an OL4W har drygt 183.000 poäng.

Bakom Leifs siffror döljer sig 988 körda QSOn, 63 länder och 8 stater/provinser i Nordamerika. Chansen är stor att Leif vinner QRP-klassen för hela världen och dessutom sätter ett nytt, mycket fint världsrekord.

Redan världsmästare
Leif har redan QRP-världsrekordet på 80 m CW i CQWW WPX i kategorin Single Operator Assisted från 2016, vilket – självfallet – innebar att han då också blev världsmästare . Han föredrar telegrafi och har gjort liknande resultat även i andra klasser på låga band.

 

Framgångar som inte kommer av sig själva
Framgångar av denna kaliber kommer inte av sig själva. Leif har satsat mycket på att experimentera fram produktiva antennlösningar vid sitt QTH på den lilla ön Lökholmen i Tyresö.

”Varuhuszeppelinare” lyfte vertikalen 100 meter
Det nya inför årets CQWW160 var att han hade lyckats få låna en ballong, modell mindre Zeppelin, med tillhörande Heliumtuber. Med den lyckades han dra upp en c:a 100 m lång vertikal tråd, som sålunda blev en mycket fin GP med ideallängden 5/8 våglängd, som ger en optimalt låg strålningsvinkel. På isen nedanför hade han 40 jordplan. Alltså den antenn som många av oss drömmer eller möjligen talar om, men få lyckas få till!

Stort vindfång
Eftersom en sådan antenn blir ett stort vindfång, är det viktigt att man stagar den i sidled, framhåller Leif. Han hade tre sådana staglinor.

Antennen uppe en timme i taget vid 3 tillfällen
Han kunde tyvärr bara ha denna bokstavliga Zeppelinantenn uppe 1 timme i taget vid tre tillfällen, men den betydde mycket för slutresultatet.

När den inte var i luften körde han med sin ”vanliga” antenn, som inte heller skäms för sig. En 40 m hög GP med 70 jordplan, som han sprider ut på isen vintertid. Vid andra tider på året hålls de uppe vid ytan med hjälp av flöten. För världsrekordet ovan på 80 m använde han masten som mittpunkt för ett inverted Vee.

Placering av Beaverageantennerna på Lökholmen. Klicka på bilden för större skala.
ILLUSTRATION: Foto ur Leifs bildspel om ett tidigare års antennprojekt ute vid Lökholmen.

Sätter upp 40 meters rörmast på egen hand!
Leif har utvecklat en egen, förmodligen rätt unik metod för att få till denna 40 m höga rörmast – som han dessutom sätter upp alldeles själv! Han skjuter in rör efter rör underifrån, allteftersom han hissar den växande masten uppåt längs en mindre hjälpmast på en brygga.

Mastens delar är stagade med linor som sätts dit efterhand. Stagen går från masten till stagpunkter ute i vattnet i form av block som är fästa i bojar på lämpliga avstånd. Därifrån löper de in till mitten, där Leif sitter och bokstavligen håller i trådarna. Där har han kontroll över alla staglinor som hålls på plats med hjälp av skotlås, vilket gör att han utan större problem kan släppa ut mer av staglinorna allteftersom denna fantastiska skapelse stiger till väders.

Lyssnar på fyra bävrar
Som mottagningsantenner har Leif 4 stycken Beverage-antenner kors och tvärs över lilla Lökholmen, som dessbättre är både älg- och grannfri på vintern.

TS-870
Jag tycker min TS-870 är OK som rigg, men det är antennerna som betyder allt! säger Leif.

Slutord
Det tål att framhållas att det också krävs en mycket duktig operatör som matchar den fantastiska hårdvaran, om man vill utmana världsrekord.


Bildspel
Vi hoppas att i en framtid få tillstånd att publicera Leifs bildspel om ett tidigare antennprojekt. Leif har bland annat visat bildspelet vid ett klubbmöte på SödRa.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com