Ericsson stiger med raketfart

Posted by Erik SM7DZV on 21 februari, 2017 in Nyheter |

Astronauterna Kjell KO5MOS och Kimiya KG5BPH under amatörradiotrafik från ISS.
Illustration: Skärmklipp från http://www.ariss.org/
Klicka på bilden för att komma till ARISS hemsida på nätet.

— Av Göran SM0DMY —

Nej stopp nu, innan du trycker på köp-knappen för aktier och vi får finansinspektionen på oss för kursdrivande information!

Tyvärr är det inte Ericssons resultat som har stigit mot skyn utan en av företagets radiostationer som i dagarna skickats upp till rymdstationen ISS, där den skall ersätta en annan Ericsson station som slutade fungera för ett tag sedan. Dessa används för kommunikation på 2 meter med 5 W uteffekt.

Många radioamatörer känner naturligtvis till att det finns amatörradiostationer ombord på rymdstationen och åtskilliga har säkert också varit i kontakt med astronauterna, eller kosmonauterna för den delen. Den för oss mest kända av dessa radiopratande astronauter är naturligtvis Christer Fuglesang, som ägnade en del tid åt att prata med skolor på det här sättet.

 

Undertecknad har inte själv haft nöjet att prata med rymdstationen, men enligt uppgift skall det inte krävas så värst mycket av utrustningen. Det gäller bara att ha koll på frekvenser och tidpunkter för passagen över våra huvuden. Tidsluckan är en dryg kvart.

Skulle vara intressant att veta lägsta uteffekt med vars hjälp någon kommit i kontakt med ISS stationen.

Det händer då och då att man även sänder SSTV från ISS.

ARISS erbjuder skolor att sköta kontakter med astronauter i rymdstationen:


The Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) program is seeking proposals from schools and formal or informal educational institutions and organizations — individually or working in concert — to host Amateur Radio contacts next year with ISS crew members. The window to submit a proposal is April 15. ARISS anticipates that contacts will take place between January 1 and June 30, 2018. Crew scheduling and ISS orbits will determine the exact contact dates. Proposal information and documents are on the ARRL website. 

LÄNKAR
Ansökan för skolor
Länk om hur skolorna för en ansökan om kontakt:  
Klicka här

Info på AMSAT.se
Info om ARISS på amsat.se: (Klicka i sammanfattningen nedan!)

Amatörradio från rymdstationen ISS

Southgate Amateur Radio News:
Länk till artikel hos Southgate Amateur Radio News om Ericsson-stationerna på rymdstationen 

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com