Bertil SM5VZW: Om vågutbredning och NVIS

Posted by Erik SM7DZV on 22 februari, 2017 in Nyheter |

NVIS — Så funkar det.
Illustration ur Bertil Peterssons text om vågutbredning, NVIS med mera.

— Av Erik SM7DZV —

För omkring en månad sedan skrev vi om en PM från australiska IPS Radio and Space Services. Skriften handlar om vågutbredning på kortvåg, och vi rubricerade artikeln ”Vad varje radioamatör behöver veta om vågutbredning på kortvåg”.

I går uppmärksammades vi på en sammanställning som Bertil Petersson SM5VZW, gjort för FRO. Den 75-sidiga texten om vågutbredning med mera, är upplagd som föreläsningsbilder. Det innebär att den är koncentrerad och mycket lättillgänglig. Vi tackar författaren för tillståndet att att göra skriften tillgänglig för dej som läser Amatörradionyheterna.

Bertil SM5VZW t.h. under Fyrhelgen vid Ölands Norra  Udde 2015. Bakom solteleskopet Sven SM4DIG.
FOTO © Erik SM7DZV.

Skrivet för FRO
Bertils text är avsedd för användning inom Frivilliga Radioorganisatioen, FRO. En del av det som skrivs handlar därför om frekvenser utanför våra vanliga amatörradioband. För vetgiriga radioamatörer lär detta knappast vara någon nackdel. Texten innehåller även ett flertal länkar till källor på nätet.

 

NVIS
Bertils text handlar inledningsvis om skillnader mellan vågutbredning för VHF/UHF och kortvåg. Texten fortsätter därefter med avsnitt om jonosfären, radioprognoser, antenner och olika trafiksätt. Ett avsnitt handlar om NVIS – Nästan Vertikalt Infallande Rymdvåg – som koncentrerat och handfast förklarar vad begreppet går ut på, hur metoden kan användas och vad den operatör som vill utnyttja tekniken bör tänka på.

Astronom och telegrafist
Bertil är astronom till professionen och han har många gånger föreläst för FRO-are om solfysik och vågutbredning. Bertil leder tillsammans med Jan LeGrand SM5XGJ ett av FRO:s träningsnät (T-nät) för telegrafi.

Länkar
Klicka här för att ladda ned artikeln:  Bertil Petersson SM5VZW -Vågutbredning med NVIS
Länk till artikel om australiska IPS Radio and Space Services 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com