Torsten XV3TH QRV från Con Dao
— IOTA AS130 Vietnam

Posted by Erik SM7DZV on 25 februari, 2017 in Nyheter |

Torsten XV3TH i radioshacket i den tillfälliga bostaden på Con Dao.
FOTO: Privat

— Av Erik SM7DZV —

Nu är Torsten XV3TH, alias SM3NFB, QRV på 14 MHz SSB från Con Dao, IOTA AS 130, Vietnam. Torsten kommer att vara QRV fram till tisdag eftermiddag, den 28 februari. Därefter packas utrustningen ned för återresa till det vietnamesiska fastlandet.

Torsten och hans hustru Quynh Huong kom till ön i går vid lunchtid, och under eftermiddagen lyckade man montera upp en 2×20 meters dipolantenn.

Seaside QTH
– Dipolen går längs stranden, ca fem meter från havet, berättar Torsten. Det är inte så lätt att hitta lämpliga träd, och koaxen blir därför ganska lång.

Fritt från störningar
Torsten, som besväras av mycket kraftiga störningar i Danang, där de bor vintertid konstaterar att man nu har ett QTH, som är helt fritt från störningar:

 

– I går kväll körde jag bland annat FR, HS, YB och VK. Inga strörningar här, nästan helt tyst. Fantastiskt, skriver Torsten.

Före detta fängelseö
Con Dao är en liten ö i oceanen, sydost om det vietnamesiska fastlandet. Ön har använts som fängelse och deportationsplats av både fransmän och amerikaner. Skälet är enkelt. Det går inte att ta sig därifrån och i havet kring finns det haj. Det finns en landningsbana för flyg. Den går tvärs över ön och dess båda ändar slutar i havet.

Hajar eller inte:
– Vattnet är mycket salt, hälsar Torsten. Det vet vi, för vi badade i havet igår.

73
de XV3TH,Torsten och XYL Quynh Huong

Con Dao

 

Mera Vietnam
Roland SM0WBP har genom Torstens medverkan fått vietnamesisk licens 3W9BP. Den 17 februari hade Roland QSO med Bengt SM3AAE på 20 meter. Signalrapporterna måttliga 4 4 i båda riktningarna.

Bengt berättar att Rolands problem är att hans strömförsörjning är knackig: ett motorcykelbatteri på 3,5 Ah, som gör att han nätt och jämt klarar att köra med halv effekt, mindre än 50 watt.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com