Torsten SM3NFB besökte Con Daos ”tigerburar”
”Förfäran över hur vi människor är funtade”

Posted by Erik SM7DZV on 3 mars, 2017 in Nyheter |

Idag är fransmännens och USA:s tigerburar på Con Dao mål för turister som guidas runt.
FOTO: © Torsten SM3NFB

— Av Erik SM7DZV —

Torsten XV3TH alias SM3NFB från Sundsvall levererade för omkring en vecka sedan en reserapport från ett mycket tillfälligt semester-QTH, den vietnamesiska än Con Dao i Sydkinesiska havet. En sökning på nätet beskriver ett semesterparadis med 5-stjärniga lyxhotell och luxuösa strandområden på en andlöst spännande ö i en national- och maritim park.

Går man tillbaka i historien hittar man en av Linnés lärjungar som klagar över att inget fanns att göra mer än att ”afbida tiden ibland ett wildt folk, som vi intet ord kunde förstå, omgifwne med höga bärg och willskog där man icke hade så stor slät plats, som Skeppet var långt till, at spatsera på och fördrifwa ledsamheten”.

Rymningssäker fängelseö med ”tigerburar”
Före lyxhotellens tid, under den franska kolonialtiden fram till relativt modern tid, fram till och med Vietnamkriget som pågick fram till våren 1975, fylldes Con Daos fängelsehålor med personer som aldrig skulle tillåtas återvända därifrån, fångar som myndigheterna inte brydde sig om ifall de levde eller dog.

Under sin vecka på Con Dao besökte Torsten och hans fru platsen för ”tigerburarna”.

– Det bestående intrycket är förfäran över hur vi människor är funtade, så brutala, så eländiga, säger Torsten. Minst 20 tusen personer dog här. Kvinnor, män och barn.

Idag är det fred i Vietnam, men spåren av kriget sitter djupt. Spåren förskräcker.

 

Vi publicerade för någon vecka sedan en rapport, där Torsten berättade om sitt och Quynh Hyongs radiobesök på ön Con Dao. Klicka för länk.

Kom som biståndsarbetare 1991
Torsten, idag SM3NFB alias XV3TH, kom till Vietnam 1991 som biståndsarbetare, anställd av SIDA som sjukhusingenjör. Torsten bor idag i Sundsvall tillsammans med sin vietnamesiska hustru Quynh Hyong. Vintrarna tillbringar man i Da Nang, under kriget platsen för en av USA:s stora flygbaser.

Betraktarens utgångspunkt kan vända perspektivet 180 grader. Det som världen runt kallas för Vietnamkriget har för övrigt ett helt annat namn i Vietnam: The American War, Det amerikanska kriget.

Besökte platsen för fängelsehålorna
Utöver amatörradio hann paret Hjalmarsson också med en tur till platsen för de från kriget ökända fängelsehålorna. Under den franska kolonialtiden fanns cirka 120 ”burar”, cirka två gånger fyra meter, där 8-10 personer kunde förvaras. Där fanns också 60 ”solrum” inget tak där solen fick göra jobbet.

Under USA-tiden fanns där 384 burar. Bilder av hur fångarna förvarades och behandlades hamnade i pressen och väckte stor avsky över hela den civiliserade världen.

”Bestående intrycket är förfäran”
– Det bestående intrycket är förfäran över hur vi människor är funtade, så brutala, så eländiga. Bilderna från fransmännens fängelse på ön talar sitt eget språk.

– Minst 20 tusen personer dog här. Kvinnor, män och barn. Man vet inte exakt antal, säger Torsten.

– Jag kände mig ”ensam” där. Jag var den enda västerlänningen i hela sällskapet, och ibland tog dom mig för fransman.

Länkar:
Linnés lärjunge Christoffer Tärnström 
Lyxhotellens turistreklam 

Torsten längst t.v. i bilden:
– Jag kände mig ensam där. Jag var den enda västerlänningen i hela sällskapet,
och ibland tog dom mig för fransman.

FOTO: © Quynh Huong Hjalmarsson.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com