JT65 & JT9: orden som fattas

Posted by Erik SM7DZV on 6 mars, 2017 in Nyheter |

— En fundering från Rolf, SM5MX, om nya trafiksätt —

ILLUSTRATION: Exempel på kartbild som visar aktivitet. Se fotnot. Klicka på bilden för länk till kartan.

Rolf SM5MX har på senare tid  provat  nya trafiksätt, bland annat JT65.

– Det är enkelt att komma igång och många av radioamatörerna har ofta allt som behövs hemma, sammanfattar han. 

Läs här Rolfs fundering:

SSB var den stora grejen när jag började lyssna på amatörradio på 50-talet. Det verkade helt fantastiskt, och det var det nog också jämfört med den telefoni som då trängdes på banden.

Det stora problemet för den som lyssnade med familjens träradio var att det i princip behövdes nya grejor, som låg utom räckhåll för den som då gick i skolan. En surpluspryl från 2VK fick ofta lösa det mest akuta problemet, alltså att få en mottagare med en variabel beatoscillator, en BFO. Men när novistiden med C- och B-certifikaten avverkats kändes uppförsbacken brant än en gång. Man behövde nämligen en helt ny sändare för den revolutionerande, men ack så komplicerade SSB-tekniken.

 

Rolf SM5MX testar JT65: — Inte alls svårt att komma igång och det som behövs finns i de flesta fall redan hemma.
FOTO © Erik SM7DZV

På den tiden byggde många i SM sina grejor, men den lösningen var knepig för den som var nybörjare; SSB var något svårt. Den första gången jag så småningom körde ett SSB-QSO var det därför med en för mig ganska dyr köpepryl från Amerika.

Det kändes ungefär likadant, när jag senare läste om månstuds. Det verkade också oerhört spännande, men avståndet till månen kändes mycket stort – i dubbel bemärkelse.

Ingående beskrivningar av nya trafiksätt
På senare tid har vi kunnat läsa ingående beskrivningar av nya trafiksätt som JT65, JT9 m m. Entusiasmen är inte att ta fel på och den verkar klart berättigad. Fördelarna kan utan större problem förklaras för var och en med hänvisning till de dB som de nya trafiksätten gräver fram ur bruset, till och med bättre än vad vi CW-entusiaster hittills lyckats göra. För övrigt signaler som så att säga redan från början inte behöver vara särskilt starka; låga effekter räcker nämligen. Och allt går att förklara med resonemang om den komplicerade matematiken m m bakom dessa nya trafiksätt.

Duell med tragisk utgång
Ni visste väl förresten att teorierna bakom JT65 faktiskt går att spåra ända tillbaka till den franske matematikern Évariste Galois, som mycket tragiskt dog vid 20 års ålder i en duell efter en olycklig kärlekshistoria? Notera särskilt årtalet – 1832.

Vilken information behöver man?
Ja, så kan man fortsätta studierna i JT65, men vilken är då den information som åtminstone jag efterlyser? Är det att man på JT65 inte brer ut sig om t ex ”The temperature in my shack this morning is +15 C” eller ”And best wishes to you and your family for the New Year”? Nej, det kan jag leva utan.

— Det är inte alls är så komplicerat att komma igång!
Efter de långa avhandlingarna och algoritmerna – som många nog t o m uppfattar som avskräckande – tycker i alla fall jag att alla JT65-skribenter borde avsluta sina artiklar med några korta och uppmuntrande rader om att det här i praktiken inte alls är särskilt komplicerat, därför att:

de flesta av oss nämligen redan har alla grejor som behövs,

WSTJ-X, JTDX etc inte är svårare att installera och använda än
t ex PSK31 (tycker alltså jag).

Saknar ord
”Och hur vill du beskriva dina egna erfarenheter av det här nya?” frågar kanske någon. Svar: jag saknar ord…!

 

FOTNOT: 
Om kartan
Kartbilden som visas högst upp är resultatet av en sökning, där Rolf skrev in
”(On) all bands (show)  signals – sent by – anyone (using) JT (over the last) 15 minutes” och klickade på Go!
Kartan förändras vid varje ny sökning.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com