Mr. Amateur Radio Vietnam
— Nguyen Bac Ai, XV2A

Posted by Erik SM7DZV on 10 mars, 2017 in Nyheter |

Mr. Amateur Radio Vietnam — Nguyen Bac Ai XV2A.
FOTO © Torsten SM3NFB / XV3TH

— Av XV3TH, Torsten & XYL Quynh Huong —

Att det finns amatörradio i Vietnam har radioamatörerna en enda man att tacka för. Hans namn är Nguyen Bac Ai.

Oavsett vem man frågar är omdömet fullständigt entydigt. Torsten SM3NFB / XV3TH har bott i Vietnam under mer än 20 år. Det var genom Bac Ai han fick sin licens. Att det gick vägen har Torsten också sin vietnamesiskfödda hustru Quynh Huong att tacka för.

Under åren som gått har Torsten och Quynh Huong blivit vänner till Bac Ai. Där ligger förklaringen till att man fick tillfälle att besöka den vietnamesiske amatörradioveteranen och höra hans historia om hur allting började. Artikeln bygger på ett samtal den 23 februari i år, när Torsten och Quynh Huong besökte Bac Ai i hans hem i Ho Chi Minh City (HCMC) även känt som Saigon. Här följer Torsten och Quynh Huongs porträtt av Bac Ai:

Resurspersonen som kan allt om vietnamesisk amatörradio
Bac Ai är den passionerade resurspersonen som känner till alla bestämmelser och som vet allt vad som krävs och vart man ska vända sig för att få en vietnamesisk amatörradiolicens. Bakom varje ny licens som utfärdas har Bac Ai har haft ett finger med i spelet.

 

1989 – En japansk delegation kommer och vill köra amatörradio
1989 kom en delegation från Japan till HCMC, Ho Chi Min City även känt som Saigon. Delegationens ledare var JA3UB, och man fick, efter många månader, en licens XV2A för att köra amatörradio från Vietnam.

Amatörradio då —  ett okänt begrepp
På den tiden kände inte människor i Vietnam till något om amatörradio. Den japanska delegationen vände sig därför till huvudpostkontoret i HCMC och förklarade att man ville köra amatörradio från Vietnam. Chefen för postkontor var vän med Bac Ai, som var föreståndare för Post- och telekommunikationsmyndighetens utbildningscentrum. Den japanska delegationen uppmanades därför att kontakta Bac Ai. Detta blev Bac Ais första kontakt med amatörradio.

Blev själv radioamatör 1998
När den japanska delegationen lämnade landet lämnade man också tillbaka anropssignalen XV2A. 1998 fick Bac Ai sin amatörradiolicens och han övertog då anropssignalen XV2A.

1996 startade Bac Ai Vietnamese Amateur Radio Club, VARC, som tilldelades anropssignalen är 3W6AR.

Knappt 20 vietnamesiska radioamatörer idag
VARC har genomfört flera utbildningar för vietnamesiska medborgare att bli radioamatörer. 180 personer har deltagit. BAC Ai har genomfört amatörradioutbildningar i ett flertal skolor. Vid examinationen användes 50 frågor samt praktiska prov. Från 1996 till 2010 fick 46 personer amatörradiolicenser, men under senare år har endast 18 av dem varit aktiva på banden.

Hjälpt utlänningar och DX-peditioner
Bac Ai har därutöver hjälpt hundratals utlänningar att få amatörradiolicenser i Vietnam. En av de senaste i raden är Roland SM0WBP / 3W9BP. Bac Ai har också hjälpt många DX-peditioner med licenser och tillstånd. Bac Ai har också själv deltagit i expeditionerna.

Författaren till denna artikel har varit tillsammans med Bac Ai i två av dem, oförglömliga Con Co Island, 3W6C och Hoi An expedition 3W3MD för drygt ett år sedan.

Vi är övertygade om att utan Bac Ai:s arbete och passion skulle amatörradio i Vietnam fortfarande vara ett så gott som okänt begrepp.

Danang 2017-03-06
Torsten, XV3TH, SM3NFB och XYL Quynh Huong

Länk
Till Torsten och Quynh Huongs originaltext på engelska (pdf):
Bac Ai 2017

Bac Ai XV2A och Torsten XV3TH i värdens radioshack.
FOTO © Quynh Huong Hjalmarsson Pham.

 

En bild från Hoi An-expeditionen 2015. Stationen upprättad på Cham Island, IOTA AS-162. Tony  F8ATS vid telegrafinyckeln. I bakgrunden Torsten XV3TH/SM3NFB.
FOTO © Quynh Huong Hjalmarsson Pham.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com