Edward Paddock Morgan
– Stjärnreportern som tog hjälp av amatörradio

Posted by Erik SM7DZV on 12 mars, 2017 in Nyheter |

Illustration av amatörradio  anno1956 i Syracuse.com.
Courtesy Syracuser.com och Wikipedia.

— Av Erik SM7DZV —

Förträffliga Southgate Amateur Radio News (se länken Ham News i vår huvudmeny) har en berättelse från 1957 om hur journalisten och stjärnreportern Edward Morgan använde sig av amatörradio för att rapportera hem till USA, från en afrikansk good-will-turné med den dåvarande amerikanske vicepresidenten Richard Nixon.

ABC hade en överenskommelse med reportern att han skulle ringa redaktionen viss tid på dagen, men en dag blev sällskapet försenat och redaktionen hade gett upp. Morgan rusade då till en amatörradiostation och gjorde ett riktat anrop till New York. Där var det ingen som svarade. Signalen togs emellertid emot av Fred Harder W2VAP från Skaneateles i närheten av Syracuse, NY.

 

Radioamatören Fred W2VAP erbjöd sig att kontakta New York åt den ”desperate” Morgan. Tack vare Fred nådde Morgans nyhetsreferat de avsedda redaktionerna.

”Svensk” anknytning
Morgan har också en sorts svensk anknytning. Han rapporterade på radio om kollissionen mellan Andrea Doria och Stockholm då Andrea Doria gick till botten. Morgans 14-åriga dotter som var med ombord och befarades först omkommen men återfanns senare, mirakulöst räddad, ombord på Stockholm med endast en bruten arm.

Läs mer
Southgate Amateur Radio News: Ham radio operator aids journalist in Africa
Syracuse.com:
Läs hela artikeln hos Syracuse.com om Edward Morgan, Afrika och Andrea Doria.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com