Räddningsgymnasiets elever på besök i Nepal
hade QSO med skolkamrater hemma i Sandö

Posted by Erik SM7DZV on 20 mars, 2017 in Nyheter |

Mr. Salish Kharel 9N1AA, och eleverna från Sandö Räddningsgymnasium Felicia SA3MAJ, Johannes SA3TOA och Rasmus SA3LUL under dagens QSO. 
Foto: Jonas SA3JIF

— Text och bilder av Christer SM3ESX och Jörgen SM3FJF —

Elever vid Sandö Räddningsgymnasium årskurs 1 och 2 samlades idag under 45 minuter för att under 45 minuter ha kontakt över amatörradio med skolkamrater som är på studieresa till Katmandu i Nepal.

Tre elever och en lärare, som är med på resan, blev radioamatörer förra året. De hade idag förbindelse med sin hemmabas, Räddningsgymnasiet i Sandö. Där hade deras amatörradiolärare Christer SM3ESX och Jörgen SM3FJF upprättat en lånad radiostation för att ge resenärerna tillfälle att tala med sina skolkamrater. På hemmaplan går ytterligare sex elever som studerar amatörradio för att kunna klara prov för certifikat.

 

Jörgen SM3FJF etablerar radiokontakt från Sandö Räddningsgymnasium med signalen SKØYT (SSA Youth Team, vid undervisning på skolor) till 9N1AA i Katmandu, Nepal.

9N1AA – SKØYT
Christer och Jörgen hade blivit tilldelade 45 min lektionstid för dagens radioförbindelse. Vågutbredningen på 14 MHz mellan klockan 12.00 och 12.45 UTC var inte optimala. Snabb QSB på den överenskomna frekvensen under hela tiden elevernas radiotrafik genomfördes.

När konditionerna blev bättre, strax efter avslutat QSO med SKØYT, fick bl.a. följande svenska radioamatörer förmånen att köra radio med eleverna i Nepal: SMØT, SD4C, SM3EXM, SM5BUS, SM2CEW, XMØSHG, SK3BG och avslutningsvis SMØDZB.

 

Studerar återuppbyggnad efter jordbävningen
35 elever med lärare från Räddningsgymnasiet i Sandö, är i Nepal på studieresa för att studera och dra lärdomar av hur återuppbyggnaden sker efter jordbävningen för två år sedan. Man studerar bland annat kris- och säkerhetsarbete under återuppbyggnaden. Syftet med resan är att de framtida räddningsarbetarna ska skaffa sig kunskap och erfarenheter.

Förberedelser
Christer SM3ESX och Jörgen SM3FJF är amatörradiolärare på Sandö Räddningsgymnasium för elever som på extra skoltid vill lära sig det som behövs för amatörradiocertifikat. Christer och Jörgen hade fått låna en K3 remoteanläggning tillhörande Tore SMØDZB. Förberedelse-QSO hade tidigare genomförts med Mr. Satish Krishna Kharel 9N1AA i Katmandu.

 

Gästoperatören Rasmus SA3LUL hemma hos 9N1AA i Katmandu, Nepal.
Foto: Jonas SA3JIF

 

Christer SM3ESX och Anton Åhlander vid radiostationen. Skolkamraterna i spänd väntan.

 

Vid radiostationen Anton Åhlander t.h. under  handledning av Christer SM3ESX.

 

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com