Nu har Sverige och Norge kopplat ihop radiosystemen Rakel och Nödnett

Posted by Erik SM7DZV on 21 mars, 2017 in Nyheter |

En bild från första övningen med de sammankopplade norska och svenska radiosystemen. Meråker i november  2016.
Skärmklipp från NRK.

— Av Erik SM7DZV —

Sverige och Norge hanterar gemensamt gränsbevakning och olyckor längs ländernas gemensamma gräns. Från och med den 17 mars kan inblandade aktörer från de båda länderna samverka enklare genom sammankopplade radiokommunikationssystem. Sverige och Norge är därmed först i världen med att koppla ihop nationella kommunikationssystem för blåljusmyndigheter.

Nu har en tjänst lanserats i Rakel och dess norska motsvarighet Nødnett, som gör det möjligt att använda radiosystemen på båda sidor av riksgränsen. Kommunikationen blir sömlös – norska användare kan använda sina radioterminaler i Sverige och svenska användare sina egna terminaler i Norge.

 

 

– Nu har vi både metodiken för samverkan över gränserna och ett robust och säkert kommunikationssystem i botten, säger Anita Galin, vid MSB och svensk projektledare för Norway-Sweden ISI, utvecklingsprojektet att förena Nødnett och Rakel, i ett pressmeddelande från MSB.

Tre års förberedelser
– Tjänsten är resultatet av tre års samarbete. Det har varit ett användardrivet projekt som helt byggt på användarnas behov och dagliga utmaningar, säger hon. Vi har haft fler än 160 möten och workshops med representanter för sjukvården, polisen, räddningstjänsten, länsstyrelser och kommuner från båda sidor gränsen, säger Anita Galin.

Sverige och Norge först i världen
Att två länders nationella radiokommunikationssystem sammankopplas är en världsunik händelse. Sverige och Norge är först i världen att lyckas. Sammankopplingen av Rakel och Nødnett invigdes redan den 16 november 2016 av inrikesminister Anders Ygeman och norska justis- och beredskapsminister Anders Anundsen i samband med en stor gränsövning i Meråker.

Projektet Norway-Sweden ISI en del av ett europeiskt arbete
Sammankopplingen mellan Nødnett och Rakel har drivits av MSB och norska Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) med stöd av EU-projektet Inter System Interoperability for Tetra and TetraPol Networks (ISITEP). Projektet Norway-Sweden ISI har pågått i tre år med stöd av det europeiska samarbetet i ISITEP.

 

Länkar
MSB: Mer information om Rakel Link

Amatörradionyheterna: Första gemensamma övningen
den 9 november 2016

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com