Dåliga konditioner — eller bara ingen som sänder?

Posted by Erik SM7DZV on 22 mars, 2017 in Nyheter |

Klicka på kartan för att komma till sidan om radiofyrar.

— Av Erik SM7DZV —

Dåliga konditioner, eller är det bara ingen som sänder? Det är frågan.

NCDCF/IARU, utläses Northern Californan DX Foundation respektive Internationella Amatörradiounionen, driver ett system av radiofyrar på kortvåg som ger radiooperatörer svaret.

 

Sändningarna sker på de fem kortvågsbanden från 14 MHz och uppåt. På varje band hörs en ny station varje minut. Varje station återkommer efter tre minuter.

Sändningen består av anropssignal och därefter fyra långa bärvågssignaler. Den första sänds med effekten 100 watt och de följande med effekterna 10 watt, 1 watt och 0,1 watt.

Lyssna tre minuter så vet du
Genom att lyssna igenom en treminuterssekvens får man en uppfattning i vilka riktningar det finns öppningar. Genom att lyssna på bärvågssignalerna får man även en bild av hur bra konditionerna är. Kan man till exempel höra de tre första bärvågssändningarna vet man att en watt till en rundstrålande vertikalantenn räcker för att överbrygga avståndet. Liksom i alla andra sammanhang gäller att mottagarstationen inte får vara utstörd av EMC eller annat elände.

Bandplanen: Fyrarnas frekvenser reserverade
Lägg märke till att de aktuella frekvenserna är reserverade för radiofyrarna. Trots det förekommer det ofta att mindre vetande radioamatörer, som tror sig ha hittat en tom glugg på bandet, sätter igång att göra allmänna anrop, avstämma antenner eller upprättar förbindelser på frekvenserna. För att det ska fungera gäller det både att känna till och att respektera bandplanernas regler.

Storcirkelkarta
På hemsidan på nätet finns det också möjligheter att mycket enkelt skapa sin egen storcirkelkarta. Den är faktiskt snyggare än kartan som skapas av den kartgenerator vi länkar till i vår verktygslåda. Det hela handlar om vilken detaljeringsnivå man önskar.

Länk i verktygslådan
i Amatörradionyheternas verktygslåda finns länken till NCDXF/IARU sida på nätet under fliken konditioner.
Det går också att klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com