US NAVY: ”Telegrafi huvudbeståndsdel
i Marinens arsenal för informationskrig”

Posted by Erik SM7DZV on 25 mars, 2017 in Nyheter |

Klicka på logon för länk till artikeln på US NAVY webbsida.

— Av  Erik SM7DZV —

I en artikel på den amerikanska marinens hemsida beskrivs hur man fortsätter utbilda telegrafister. Artikeln handlar om utbildning i telegrafi för kryptotekniker. Rubriken förkunnar att telegrafi är en huvudbeståndsdel i Marinens arsenal för informationskrig: ”Morse Code: A Staple in the Navy IW Toolkit”.

Amatörradionyheterna rapporterade för drygt ett och ett halvt år sedan om hur amerikanska flygvapnet, USAF, utbildar telegrafister på Goodfellowbasen i Texas.

Oavsett vapenslag är omdömet om telegrafi detsamma: Telegrafi är billigt och effektivt.

 

”Har stått sig genom tiderna”
”Telegrafi fortsätter att vara ett billigt och effektivt kommunikationsmedel för många stater i hela världen,” säger kryptoexperten Tony Gonzales. ”Manuella telegrafister här på Corry Station lär sig en färdighet som har stått sig genom tiderna. Många av våra mest erfarna kryptotekniker började sina karriärer som manuella telegrafioperatörer.”

”Det är något speciellt med att lära sig en färdighet som sjöfolk har utnyttjat sedan andra världskriget,” säger Gonzales. ”Kopplingen mellan förfluten, nuvarande och framtida kryptoteknik ses sällan i vårt arbete, eftersom teknik förändras hela tiden.”

Telegrafi är bara ett verktyg som kryptoteknikerna, som medlemmar i Marinens informationskrigsenheter, använder för insamling, analys och rapportering av kommunikation.

Inte bara militär användning
”Telegrafi används inte bara i militära operationer utan också i kommersiell navigering,” säger kryptoteknikern Gabriel Albarran, handledare för utbildningen. ”Sjöräddning, vetenskaplig navigation och väderobservationer skickas ofta via automatiserad morsekod.”

Länk:
Amatörradionyheterna: USAF Utbildning av telegrafister vid Goodfellowbasen, TX.
US NAVY: Center for Information Warfare Training

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com