Hans Löf, SM0BYD:
— Tecknaren som (åtminstone temporärt)
lagt kolstiftet och skissblocket på hyllan

Posted by Erik SM7DZV on 29 mars, 2017 in Nyheter |

Hans Löf SM0BYD: Gallejaur Västerbotten, 1995. Kolteckning gjord på plats.

— Av Erik SM7DZV —

Bland radioamatörer är Hans Löf, SM0BYD, gemenligen kallad Hasse, lite skämtsamt betraktad som korthaj. Han är nämligen, sedan många år, en av SSA:s QSL-sorterare. För det senare har han utnämnts till hedersmedlem i SSA.

Hasse SM0BYD.

Tillsammans med SSA:s servicegäng för inkommande QSL sorterar Hasse SM0BYD kort från hela världen och skickar dem vidare till mottagarna ute i de olika distrikten. QSL-sorterarna, som varje torsdag, året runt och vardag som helg,  åker till kansliet i Sollentuna, är – förutom Hasse – ​Esko SM5AKP, Lennart SM5AOG, Bengt SM5CCT,​ och ​Ingemar SM0SYQ.

Mindre allmänt känd är troligen Hasses bildkonstnärliga ådra. En av hans teckningar pryder SK0HB:s QSL-kort, av redaktören en gång självsvåldigt utnämnt till ett av Sveriges snyggaste QSL-kort.

Självlärd tecknare
Hasse är självlärd, autodidakt, och hans produktion består till sin största del av stämningsfyllda teckningar i blyerts, några i tusch, men mest av allt i kol. Det han framför allt har fångat är bilder av försvinnande landskapsmiljöer. Påfallande ofta utgörs de centrala motiven av gamla, för att inte säga fallfärdiga, hus. När Hasse fastnar för ett motiv kommer känslan att ”det här måste jag bara teckna”. Eventuellt resesällskap har då ofta fått frågan: ”Har du en bok? Skulle du inte kunna tänka dej att sitta och läsa en stund?”

 

Hans Löf SM0BYD: Väderkvarn, Öland
1993. Kolteckning

”En fantastisk gåva av min mor”
– Jag fick en fantastisk gåva från min mor, men det dröjde mycket länge innan jag kom igång med att teckna, berättar Hasse. Mina äldsta, och tafatta försök att teckna, är från 50-talet.

– Senare hamnade jag på sjukhus under tre veckor, i samband med övergång till mitt nya liv som typ-ett diabetiker.  Jag vet att jag då bad om att få ett skissblock och några pennor. Det var egentligen det som blev starten, men sedan blev det inte mer tecknat förrän 1969.

Bar hem konstnärsmaterial till kund
– När jag var ung arbetade jag i en bokhandel i Piteå. Det här var omkring 1967. Vi hade en kund, Alberto Elzinga, som kom in till oss och köpte konstnärsmaterial. Han var sjuklig, och jag blev ombedd att gå hem till honom med sakerna han behövde; berättar Hasse. När jag kom in möttes jag av doften av färg och jag såg saker han arbetade med. Det var en helt omtumlande upplevelse.

Fick följa med Alberto
– Jag berättade om mitt intresse och Alberto lät mej följa med när han var ute på jobb. Jag fick tillfälle att på nära håll se hur han arbetade och kunde på det sättet lära mej lite grunder för tecknandet. Alberto betydde väldigt mycket för min konstnärliga utveckling. Men utöver det är jag helt självlärd.

Tecknar helst i kol
Hasse arbetar framför allt i kol, blyerts ibland tusch. Allt i svartvitt. Det har hänt att personer har frågat om han inte har något i färg.

– Det är märkligt. Drar man några svep med en pensel så blir folk imponerade. Men mina kolteckningar är tio gånger bättre än allt jag någonsin skulle kunna prestera i färg, säger Hasse.

Få utställningar
Hasse har medverkat i några få utställningar. 1978 arbetade han på Siemens Elema, och där fick en av konstklubbens drivande medlemmar upp ögonen för den tecknande medarbetaren. Det resulterade i Hasses första utställning som bestod av 22 teckningar. Senare har det blivit nedslag i Märsta några gånger och år 2000 ställde han ut tio teckningar på ett galleri i södra delen av Stockholm.

Tecknarutrustningen på hyllan
Sedan drygt tio år har Hasse lagt sin tecknarutrustning på hyllan. Den senaste teckningen är daterad 2006. Den har ett motiv från Freiburg och gjordes som gåva till en vän.

Teckningarna vi visar här:
Ur Hasses bevarade samlingar har vi här valt tre teckningar, en öländsk väderkvarn, en ladugård från västerbottniska Gallejaur och en vy från Vaxholm. Klicka i respektive bild för att se den i större format.

-Jag tycker mycket om den öländska väderkvarnen. Teckningen är från 1993. Lars-Gunnar SM7LSU (S.K.) och jag körde långsamt på öländska småvägar, när jag fick syn på kvarnen. Jag bad honom stanna, och jag gjorde en skiss på plats.

-Teckningen från Gallejaur 1995 är från en dagsutflykt med min far. Han kände ju mej och hade tålamod. Han väntade i två timmar medan jag tecknade klart. Allt är gjort på plats.

– Teckningen från Vaxholm 2004 är ett fint exempel på Hasses tuschteckningar.

Hans Löf SM0BYD: Vaxholm. 2004, tusch.

Länkar

Hans Löfs hemsida: SM0BYD The Artist
Amatörradionyheterna: SK0HB QSL-kort

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com