Överklagade säljstoppet på robotgräsklippare
väntar fortfarande på rättsligt avgörande

Posted by Erik SM7DZV on 30 mars, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-03-30 klockan 15.20. Rättegångsdatum satt till 27 april 2017.

Gardena, en av de säljstoppade robotgräsklipparna från Huskvarna.
Bild Elsäkerhetsverket.

— Av Erik SM7DZV —

Förra våren säljstoppade Elsäkerhetsverket fyra modeller av robotgräsklippare. Samtliga berörda företag överklagade beslutet. Huskvarna var ett av dem. Huskvarna begärde även sekretess eftersom företaget menade att en öppen redovisning skulle avslöja företags- eller konstruktionshemligheter.

Förvaltningsrätten gick på bolagets linje och beslutade att säljstoppet skulle inhiberas tills dess frågan avgjorts i domstol. Frågan är ännu inte rättsligt avgjord, och ärendet ska upp för muntlig förhandling i Förvaltningsrätten. Datum för förhandlingen är satt till den 27 april klockan 9 – 16.

 

Många och långa inlagor
Den långa tid som gått sedan överklagandet lämnades in  i april förra året till rättegångsdatum den 27 april förklaras av Förvaltningsrätten med att skriftväxlingen varit omfattande. Båda parter har lämnat många och långa inlagor. På slutet har det dessutom varit svårt att hitta ett rättegångsdatum som passade båda parter.

 

Standarden förtydligas
Med största sannolikhet kommer standarden att förtydligas med avseende på hur man ska mäta samt vilka nivåer på det som skickas ut på begränsningsslingorna/guideslingorna maximalt får ha. Tyvärr brukar det ta ganska lång tid innan de nya mätdirektiven implementeras i standarden. Lite konstigt ändå, för robotgräsklippare har funnits i mer än 20 år, men det är först nu det börjar hända saker.

Filter mot övertoner
Husqvarna kommer troligen att ändra konstruktionen genom att lägga ett filter på begränsningsslingorna/guideslingorna för att dämpa övertonerna.

Länkar
Amatörradionyheterna: Säljstoppad gräsklippare kvar på hyllorna
Amatörradionyheterna: Säljstoppade gräsklipparna får fortsätta säljas

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com