Ett aprilskämt – Helt fritt från källkritik

Posted by Erik SM7DZV on 1 april, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat: 2017-04-01 kl 23.20: Skämtet som kanske inte ens var något skämt…

— Av Erik SM7DZV —

På nätet frodas otaliga så kallade Urban Legends, på svenska storstadsskrönor. Det rör sig ofta om historier med en procents verklighetsunderlag och med 99 procent fantasier eller avsiktliga lögner. Inte har saken blivit bättre av att mäktiga stater nu tycks befinna sig i ett ständigt tillstånd av internetkrig där så kallade alternativa fakta, vars enda grund sitter mellan öronen på deras upphovsman, sprids av okritiska medieföretag och på det som i stora stycken borde kunna kallas asociala media.

Idag den 1 april, skrönornas och de ohejdade fantasiernas egen dag, tillåter vi en länk som definitivt saknar verklighetsgrund. Eftersom den har kvalificerad radioanknytning vill vi dock inte undanhålla historien för  läsekretsen. Men notera att den dels har en dryg månad på nacken – det är egentligen inte någon nyhet längre, dels att den inte skulle klara det mest elementära steget av källkritisk prövning. Eftersom allt är ljug och båg så avråds du som läsare från att sätta någon som helst tilltro till historien. Gör du det så är det redaktionens mening att du nog får skylla dej själv. Vi har varnat.

 

Uppdatering
Tyvärr har redaktionen, efter publiceringen och under dagen förstått att ursprunget till, det som vi utgick från var ett förtida halsbrytande aprilskämt från en fantasifull bloggredaktör, trots allt inte alls var avsett som något aprilskämt. Det förefaller dessvärre vara ett seriöst utslag av Nordkoreas vetenskapsjournalistik och inhemska nyhetsrapportering. I så fall har verkligheten än en gång överträffat dikten.   Det hindrar dock inte vårt omdöme om att hela storyn är ljug och båg.

Forskningsgenombrott i Nordkorea
Vi fick i går till redaktionen länk till en blogg, där en notis låter meddela att forskare i Nordkorea har lärt sig att återvinna elektrisk energi ur radiovågor, vilket skulle kunna påverka radiokommunikation i hela världen.

Motsätter sig radio för rekreationsändamål
I bloggen citeras en nordkoreansk text som förkunnar att folket i Folkrepubliken Korea inte accepterar radio för rekreationsändamål. Därför begränsar man utvinningen av elkraft ur radiovågor enbart till ”the world hobby class radio bands in the 3-4, 7 and 14 MegaHertz segments”.

Notisen avslutas med uppgiften att såväl ”the Korean Amateur Radio League (KARL)” och japanska JARL under veckan har rapporterat påtagligt minskade signalstyrkor på 14 MHz-bandet under tidpunkter som sammanfaller med de nordkoreanska försöken.

Undantog 30- och 17-metersbandet
Redaktionen är tacksam över att Kim Jong-Un undantagit 13 och 17 meters amatörband från försöken.

Länk

Efterskrift
Det har visat sig att Kapersky Internet Security program varnar för den aktuella webbplatsen och markerar den som icke seriös. Det är ungefär samma etikett man också är beredd att sätta på själva nyhetsnotisen. Men som aprilskämt höll den måttet, mer än väl.

För att inte någon ska bli utsatt för virus eller annat elände har vi raderat själva länken.

/Red.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com