Sixten SM5DAJ kör bara 30 meter
— Fick QSL för 70-cm-QSO från sydeuropa

Posted by Erik SM7DZV on 7 april, 2017 in Nyheter |

Sixten SM5DAJ i Märsta vid den enda antenn som fungerar för huset där han bor: en italiensktillverkad magnetisk loop.
BILD: Från Sixtens hemsida på nätet. Klicka på bilden för att komma till sidan.

— Av Erik SM7DZV —

Sixten SM5DAJ i Märsta är ordentligt trött på radiopirater — eller om man så vill — svartfötter.

Sixten kör bara på 30 meter, men han får QSL från alla möjliga band, bland annat på 20 och 15 meter och – som kronan på verket 70 centimeter – från Italien…

”Finns troligen i närheten av ruta JN72”
Jag har konstaterat att det pågår omfattande pirattrafik på alla band med min signal. Eftersom jag fått QSL för påstådda 70-centimetersförbindelser från Italien börjar jag tro att snubben borde finns där nere.  Jag har ju också svårt att tro att mer än en person skulle få för sig att stjäla och börja använda just min anropssignal. Jag tror att man ska börja leta efter piraten i närheten av ruta JN72.

 

  Jag är QRV på WSPR & JT65 enbart på 30 meter. Men jag påstås köra på alla band. Nu har det även kommit rapporter från 70 cm på en frekvens som ligger utanför bandet,  430Mhz, skriver Sixten.

På medföljande bilder framgår att IZ6FKI kört QSO på 430 Mhz med mej. Han måste jubla idag, Tänk att köra SM på 70 cm nu!
Sixten får QSL för förbindelser han aldrig haft

För OH3BY redovisas en logg med ett stort antal förbindelser där frekvensen anges till 0 MHz. SM5DAJ finns med i loggen men har aldrig kört stationen.
Illustration: Skärmdump SM5DAJ Sixten.
Klicka på bilden för att se den i större skala.

Jag får nu eQSL över WSPR & JT65 QSO-n, som jag inte har kört. Ett finns på sidan som körts på 80m. Man börjar ju undra vad det är för idiot. En bild handlar om en OH-kille som har kört många stationer, inklusive mej, på okänd frekvens! De system vi använder registrerar ju automatiskt vilka frekvenser vi använder, så jag förstår inte hur det kan gå till.

— Jag kollat på OH3BY. I går (läs 31 mars) var det 2 stationer som tror att de körde mej på 70 cm, en Italienare och en polack,  och en som rapporterar QSO på 14Mhz. Man kan undra vad som pågår. På min sida om WSPR och JT65 finns den omfattande pirattrafiken i bild.

 

Om den magnetiska loopantennen
— Det var så att jag flyttade från mitt hus där jag hade dipoler för alla band, till en lägenhet. Detta ledde till problem med antenner. En magnetisk loop var de enda som kunde komma på tal.

— Jag hittade då en italienare som tillverkade magnetiska loopar. I3VHF hade den antennen som jag behövde. Efter en del efterforskning köpte jag en från London. Jag var troligen den första i SM som använder denna antenn. Nu säljer Limmared denna antenn, som fungarar från 40 till 10 meter. Min erfarenhet säger att det här är det bästa som har tillverkats. Länk till Sixtens beskrivning av sin station.

Karta som visar QTH för italienaren som tror sig ha haft 70-centimetersförbindelse med Sixten  på en frekvens utanför bandet.
Illustration: Skärmdump SM5DAJ.

 

Förra året: Engelska pejlare naglade fast italiensk svartfot
Förra året i maj rapporterade vi om hur engelska pejlingsproffs tillsammans med italienska radioamatörer naglade fast en italiensk svartfot.

Klicka här för länk

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com