Enigmakrypterad telegrafisändning
på 40 meters amatörradioband den 7 april

Posted by Erik SM7DZV on 9 april, 2017 in Nyheter |
Publicerat 2017-04-05.
Uppdaterat 2017-04-09
: Läs det forcerade kryptot hos Southgate Amateur Radio News.

Detalj av enigmainställnng.
Bild: Heinz Nixdorff Museum. Klicka för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Via ham.se och Michael SM5JAB har vi fått korn på en kommande enigmaaktivitet på 40 meters amatörradioband.

Det är tyska Heinz Nixdorf museet DLØHNF i Paderborn, Tyskland som står värd för en kryptosändning den 7 april. Aktiviteten sker i samarbete med Bletchley Park. En liknande aktivitet genomfördes för tio år sedan.

På samma sätt som förra gången kommer krypterade meddelanden att sändas över radio på kortvåg. I motsats till förra gången är meddelandena inte genererade med en Lorenzmaskin, utan med en Enigma. De krypterade meddelandena kommer att sändas på telegrafi, 40 meter, från klubbstationen vid Heinz Nixdorf Mueseum, DLØHNF.

Meddelandena kommer att dekrypteras vid Bletchley Park med hjälp av en reproduktion av en så kallad ”bombe”, en engelsk maskin som användes för att forcera det tyska kryptot. Radioamatörer uppmanas lyssna på sändningen, spela den  och – de som kan – forcera kryptot.

 

DLØHNF kommer att öppna förbindelser med andra stationer, som också använder historisk teknik, inklusive radiostationer från andra världskriget. På detta sätt vill man återskapa ett historiskt radionät. De krypterade meddelanden, som kommer att sändas, är särskilt godkända för detta tillfälle.

Alan Turing, 1912 – 1954.
Bild: Wikipedia. Klicka för länk.

Aktiviteterna i Bletchley Park går tillbaka till matematikern Alan Turing, som under andra världskriget lyckades forcera enigmakodade meddelanden med hjälp av sin Turingmaskin.

Alan Turing
Alan Turing, 1912 – 1954,  lade en stor del av grunderna för dagens informations- och datorteknologi. Han är mest känd för turingtestet, turingmaskinen och sina insatser under andra världskriget, vilka ledde till att man lyckades forcera tyskarnas enigmakrypto.

Det engelska rättsväsendet har i efterhand blivit hårt kritiserat för sin exempellösa behandling av Turing efter Andra Världskriget.

Heinz Nixdorf
Heinz Nixdorf, 1925 1986, var tysk datorpionjär och företagsledare, grundare av Nixdorf Computer AG.

 

Övriga länkar:

Heinz Nixdorf museet 
Bletchley Park Code Breaking Huts 
The SWLing Post

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com