Lars Liljeryd SA0AEU nominerad
för prestigefyllt europeiskt uppfinnarpris

Posted by Erik SM7DZV on 27 april, 2017 in Nyheter |
Uppdaterat 2017-04-27: Fler länkar.

Lars Liljeryd, SA0AEU.
BILDER: Samtliga bilder i artikeln har med Lars tillstånd hämtats från hans hemsida på nätet,.

— Av Erik SM7DZV —

Elektroniktidningen rapporterar att Lars Liljeryd som enda svensk nominerats till European Inventor Award 2017, som kommer att delas ut av det Europeiska Patentverket den 15 juni. Liljeryd är nominerad för sin banbrytande ljudkomprimeringsteknik som halverar datamängden utan att försämra kvaliteten.

Lars är radioamatör med anropssignalen SA0AEU. Lars hemsida på nätet är späckad med intressant information och många länkar för fördjupande läsning.

– Under senare delen av 1990-talet var jag vid Coding Technologies inblandad i standardiseringsarbete för Digital Radio Mondiale (DRM). Jag har demonstrerat DRM överföringar med mina egna bärbara lågenergi-DRM HF demogrejer för programföretag och amatörradioorganisationer.  Jag har också gjort provsändningar över Stockholm.

”Äntligen fick jag min amatörradiolicens”

Conny SM5DCO och Lars SA0AEU, sedan Lars hade klarat certifikatprovet.

Blld från shacket.

– Äntligen fick jag min amatörradiolicens SA0AEU! Konstigt, det tog nästan en livstid, skriver Lars på sin hemsida.

– Bilden är från när jag just hade klarat provet, och min mentor Conny (SM5DCO) visar sina telegrafifärdigheter.

DRMDV på kortvåg
– Jag siktar främst på HF-bandet och i synnerhet genom digital modulering och kommunikation. Jag experimenterar med enkla och mycket effektiva och populära PSK-31 och dessutom implementering av DRM för amatörradio, DRMDV.

– Den andra bilden visas delar av mitt shack.

 

Länkar:
Lars Liljeryds hemsida på nätet

Elektroniktidningen: Alternativ digitalradio provsänder i Stockholm

DRMNA blogspot: Exklusiv intervju med Lars Liljeryd  

Pressinformation om nomineringen

Att ladda ned:
Lars DWT-fun document (pdf) för fördjupad läsning:
http://stockis.se/DWT_fun_V4.pdf

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com