Blank sol — Kosmisk strålning ökar
när solens aktivitet minskar

Posted by Erik SM7DZV on 13 maj, 2017 in Nyheter |

Blank sol. Inga fläckar.
Credit SDO/HMI

— Av Erik SM7DZV —

Idag är solen blank, helt utan solfläckar för tredje dagen i rad. Hittills i år har solen varit blank 33 dagar, det vill säga en fjärdedel av tiden efter senaste årsskiftet. Solcykeln är nere på sin lägsta nivå i år.

Eftersom solfläckscykeln brukar åskådliggöras med grafer som visar solfläckstalens löpande medeltal, är det svårt att avgöra när minimum inträffar. Facit får man i efterhand, när solfläckstalen har börjat stiga igen.

 

När solfläckarna försvinner och solens magnetfält försvagas tränger kosmisk strålning längre in i solsystemet. Höghöjdsballonger över Kalifornien har uppmätt förändringen i form av ökade strålningsnivåer i jordens atmosfär.

Gå till Spaceweather.com för de senaste uppgifterna, och för att se hur den intensifierade kosmiska strålningen kan påverka oss på jorden.

Länk: 
Spaceweather.com

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com