Kvarntrollet på dåligt humör

Posted by Erik SM7DZV on 15 maj, 2017 in Nyheter |

Ingemar Igge SM5LIB under årets aktivitet från Borggårds Kvarn.

— Kvarnrapport från Igge SM5LIB —

Fredagen innan kvarnhelgen satte jag upp min hemmagjorda G5RV. Den blev en besvikelse, så pass att jag var tvingad att hämta min Moonraker AMPRO-80 samt några radialer för att kunna täcka in SSB-delen av 80 metersbandet.

Tidigt på lördagsnatten smög jag förbi själva kvarnen och installerade mig i en byggnad vid åbrinken. Kallt som bara den men med en kupévärmare riktad mot fötterna slutade jag frysa och huttrade bara lite. Det var mycket dåliga conds och jag fick ihop bara 18 QSO fram till klockan 6. Sen var det lite mera fart när ringarna kom igång.

 

Jag lyckades också få några SOCWA-QSO med en huttrande handpump. Långa blev till korta och de korta blev stundtals till repetitionstecknet. Beundrar mina motstationer som lyckades tyda mitt hackande. Nästa år skall jag nog försöka få till handlaget med en manipulator då min Begali Bug är för dyr att ta med ut på expeditioner. Begali har små trevliga saker som går ned i fickan utan att bli förstörda.

QRP genom hela Europa
Rapporterna från mina kamrater ute vid olika kvarnar i Sverige var också negativa. En kvarn försökte i 1,5 timme utan något QSO och packade ihop och gick hem. Jag fick en öppning och fick QSO med en i Canada. Sen blev det tyst igen. Några QRP stationer med ändmatade antenner gick fint och jag blev nyfiken på deras ynka wattar som orkade ta sig hela Europa igenom. Helt otroligt!

De flesta QSOna gick med Fldigis hjälp och PSK-31, en avslappnad sändningsstil. Loggboken var min favorit, MacLoggerDX.
Ny antenn på planeringsstadiet
En ny antenn av typen Fan-Dipol ligger på planeringsstadiet just nu och jag klurar på hur jag skall mata den. Med en 450 Ohms stege skulle vikten bli mindre och med det minska nedböjningen av min teleskopmast då en RG-213 förmodligen skulle knäcka toppsprötet. Vi får se.

Nu får vi hoppas på att solen och kvarntrollet kan samarbeta nästa år så vi får lite bättre conds.

 

Fotnot:
Ingemar Igge SM5LIB är Primus Motor i de svenska kvarnhelgsaktiviterna.

Länk:
Slutrapport från fjolårets kvarnhelg.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com