FFK genomför regional övning från Ränneslätt

Posted by Erik SM7DZV on 22 maj, 2017 in Nyheter |

Anders Weiss SM6GT briefar flygförare inom FFK vid årets regionala övning på Ränneslätt.

— Av Erik SM7DZV —

Just nu pågår en övning vid Ränneslätt i Eksjö med Frivilliga Flygkåren, FFK. Övningen avslutas i morgon med besök av respresentarer för olika myndigheter och berörda organisationer.

Det är flygförare från sydöstra Sverige från Östergötland i norr till Halland i sydväst som övar olika moment. FRO deltar med tiotalet medlemmar. Av FRO-arna har åtta amatörradiolicenser. En av dem är Anders Weiss, SM6GT, som har till uppgift att briefa flygförarna.

 

FFK:s årliga övning genomförs vanligtvis under maj. Förra året höll man till i Gävle, för två år sedan var man i Eskilstuna. I år är det 15-talet flygplan som är i luften och basen är Ränneslätt vid Eksjö.

Bevakar järnvägar
– I år har vi tre moment där Trafikverket stöttar med samband, säger Anders Weiss SM3GT. En av övningarna går ut på att bevaka järnvägar och förhindra till exempel kopparstölder. Planen flyger längs järnvägarna för att se att där inte finns människor som släpar iväg med kablar och liknande. Ser man något misstänkt handlar det därefter om att följa efter och se vart personerna och fordonen tar vägen.

Ettårsavtal efter 65
Trafikverkets avtal med frivilligpersonal tecknas på fem år fram till dess personen fyller 65 år. Därefter tecknas avtalen för ett år i taget.

-Jag har precis fått mitt nya avtal, säger Anders som är född 1940. Det känns bra att kunna göra en insats. Jag gjorde lumpen på I 17 i Uddevalla 1956 och jag fick mitt amatörradiocertifikat året därpå. Jag har hållit på sedan dess. Så länge man är frisk och klar i huvudet så är det bara att vara tacksam och köra på.

Kör på gör Anders. Den här veckan genom att briefa flygförare från FFK.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com