Brian WB6RQN startar jorden-runt-flygning idag

Posted by Erik SM7DZV on 1 juni, 2017 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Idag påbörjar Brian Lloyd, WB6RQN, en ensamflygning runt jorden. Brian startar från Miami, Florida.

Flygningen är Brians sätt att påminna om flygpionjären Amelia Earharts försök att flyga jorden runt för 80 år sedan. Brians flygning väntas ta två månader.

Brians frekvenser:
Brian kommer att vara On-the-Air på kortvåg och SSB, på eller omkring 14210 kHz, 14346kHz, 18117.5 kHz eller 7,130 kHz. Ombord har han en Mobat Micom-3 transceiver med en effekt på omkring 125 W. Antennen sitter under flygplanet. Han kommer också använda ALE (automatisk länk etablering) på amatörradions HFLINK-frekvenser.

 

Följer Earharts rutt fram till Australien
Flygmaskinen är en Mooney 231, som döpts till Spirit. Brian kommer att följa Amelia Earharts historiska försök att flyga runt jorden vid ekvatorn, med start från Miami, via öarna i Karibien, längs den Sydamerikanska kusten innan färden går vidare från ostligaste Brasilien mot Dakar i Senegal.

Amelia Earhart.
BILD: Wikipedia.

Earhart försvann över Stilla Havet
Under sitt försök att flyga runt jorden försvann Amelia Erhart den 2 juli 1937 nära Howland Island i Stilla Havet. Earhart var den första kvinna som flög solo över Atlanten. För denna bedrift fick hon ta emot den amerikanska utmärkelsen Distinguished Flying Cross.

Ninety-Nines – organisation för kvinnliga piloter
Earhart bidrog till bildandet av The Ninety-Nines, en organisation för kvinnliga piloter. 1935 blev Earhart gästande fakultetsmedlem vid Purdue University som rådgivare inom flygteknik samt karriärrådgivare åt kvinnliga studenter.

Stödde kravet på lika rättigheter
Hon var också medlem i Nationella kvinnopartiet (The National Woman’s Party) och tidig förespråkare av tillägget till den amerikanska konstitutionen om lika rättigheter (ERA amendment). Förslaget om detta tillägg till konstitutionen var i slutet av 1970-talet nära att ratifieras, men det stoppades bland annat av en hemmafruorganisation som hävdade att de (kvinnorna) skulle bli tvungna att göra värnplikt om tillägget gick igenom. ERA-tillägget till konstitutionen har ännu inte ratifierats.

Länkar
qrznow.com: Ham Radio Aviator Set to Depart on Round-the-World Flight
HFLink

Wikipedia Automatic Link Establishment
Wikipedia Amelia Earhart
Wikipedia ERA amendment

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com