Med radio och hund i Tiveden

Posted by Erik SM7DZV on 4 juni, 2017 in Nyheter |
Med tillstånd av Kenneth SA5BZT publicerar vi här en berättelse som också finns på Motala Sändaramatörers hemsida på nätet.

Vitsand, välskyltad port mot Tivedens nationalpark.
FOTO Kenneth SA5BZT
Klicka på bilden för att läsa artikel om Tivedens Nationalpark på Wikipedia.

— Text och foto Kenneth SA5BZT —

En bit in på det nya året funderade jag på vilka aktiviteter jag skulle försöka genomföra detta året, dessa blev köra radio på Öland, vandra och köra radio i Tiveden samt vandra och köra radio i Grövelsjön. För att lösa boendet inhandlades en bättre begagnad husvagn.

Radiokörandet på Öland är genomfört och nu också vandringen och radiokörande i Tiveden.

 

I slutet av 60-talet var jag i Tiveden på scoutläger och blev imponerad av dess fantastiska natur och beslutade mig för att åter besöka området, denna gång tillsammans med hunden. Vi – dvs Smilla och jag – placerade husvagnen på Stenkällegårdens camping och efter lite fix så åkte vi till första sjön med bil, för SMHI hade bedömt att det skulle regna denna dag men det kom inte en droppe regn utan vi kunde köra radio från 8 sjöar.


Jack Russeln Smilla vid Trollkyrkosjön.
FOTO och stolt ägare Kenneth SA5BZT

På torsdagen, den första juni, vaknade vi till strålande sol och lämplig temperatur för vandring. Vi startade vid huvudentrén till nationalparken och fick direkt känna på den kuperade terrängen. Snacka om höjdmeter! Vi vandrade den svåraste sträckan, inte så lång cirka fem km, och körde sex sjöar med många trevliga kontakter.

På fredagen, den andra juni, var det också bra vandringsväder. Nu skulle vi vandra den längre sträckan på cirka 7,5 km, men i något mindre kuperad terräng.

Dålig modulation kunde fixas
Det visade sig att mina fyra watt från QRP-stationen var dåligt modulerade. Vissa tjut rapporterades från motstationerna. Inte bra, men det vara bara att fortsätta. Felet visade sig vara att skärmen på koaxen var nästan av på ett ställe. En provisorisk reparation utfördes med en fickkniv och gaffel som verktyg. Dagens skörd blev 5 sjöar.

Summerat 19 sjöar och två SMFF…
Summerat så blev denna utflykt 19 körda sjöar samt två SMFF-områden. Jag tror att jag tappade några kilon i skogen för byxorna var inte så tajta över midjan längre.

…nu väntar Grövelsjön
Nu börjar planeringen för nästa projekt – Grövelsjön.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com